De Raad van Toezicht (NL)

De Raad van Toezicht (NL)

Nog geen anderhalf jaar na de release van debuutalbum ‘De Raad’ komt de productieve Nederlands/Duitse band De Raad van Toezicht met een nieuw album. ‘84’ beleeft de live première op 12 oktober met een albumreleaseconcert in Luxor Live, in thuisstad Arnhem.

Het eerste album kreeg de titel ‘De Raad’, een verwijzing naar de naam van de 12-koppige band.  Op het tweede album staat “Toezicht” centraal in de vorm van ‘84’, een verwijzing naar de klassieker van George Orwell.

‘84’ laat de groei horen die de band heeft doorgemaakt. De Raad van Toezicht heeft de tijd genomen om de composities te laten rijpen en er is uitvoerig nagedacht over het optimaal benutten van de bezetting. Steeds meer elementen uit de popmuziek zijn verankerd binnen de muziek, echter funk en jazz blijven de basis waar De Raad zijn groove vandaan haalt.

De verschillende componisten binnen de band hebben diverse invloeden ingebracht. Gitarist Philipp Ullrich (verantwoordelijk voor ‘Dwartdistle’, ‘Hamburq’ en ‘Colours’) is een sfeerbewuste muzikant en laat zich inspireren door de gevoelens die momenten en plekken kunnen oproepen. De track ‘Hamburq’ is hier een goed voorbeeld van. Basgitarist Teun Creemers brengt met ‘Mirror’ een hommage aan zijn overleden opa. Hij vertelt: “Ik heb het stuk geschreven met hem in gedachten. Omdat hij erg van klassieke muziek hield, heb ik geprobeerd een cross-over tussen klassieke muziek, onze band en gastzanger Daniel Stoyanov te maken, op een manier die mijn opa mooi gevonden zou hebben.” Andere inspiraties zijn bijvoorbeeld het album ‘Laura Mvula with Metropole Orkest’ (voor ‘Mirror’) of de muziek van Salif Keita voor ‘Solarium’.

De release van ‘84’ op 12 oktober in Luxor Live is het startpunt van een uitgebreide clubtour in Nederland en Duitsland. De band zal onder andere de Sugar Factory in Amsterdam (14 oktober), LantarenVenster in Rotterdam (10 november) en de Philharmonie in Haarlem (17 november) aan doen. Tijdens de liveshows zullen nóg meer stijlelementen op een evenwichtige manier gecombineerd worden. Waar latin een prominenter aandeel had op het debuutalbum heeft de zoektocht van de band nu geleid tot een stevige pop/rock- en elektronische noot binnen het tweede album. Verschillende wisselingen in de bezetting hebben geleid tot een geoliede machine met een strakke blazerssectie, een scala aan toetsen, ruige gitaren en een dubbele ritmesectie. Met een brutalere sound, sterke nieuwe composities en een ruige opstelling met dubbel drums bewijst De Raad een live sensatie te zijn, zowel binnen het pop- als jazzcircuit.

De Raad van Toezicht brak door in 2016. De band overtuigde op onder andere Music Meeting, Transition, So What’s next, North Sea Jazz en Noorderslag en liet zien een ware live sensatie te zijn. Na deze doorbraak bracht de band in 2017 het debuutalbum “De Raad” uit, tal van concerten volgden binnen zowel het jazz- als popcircuit. Het album was een doorslaand succes en kreeg toprecensies in onder andere Jazzism en 3voor12. De Raad van Toezicht werd opgepikt door De Wereld Draait Door, met een overdonderende performance als resultaat. Inmiddels is De Raad “huisband” tijdens jazz-items en zodoende regelmatig te gast bij DWDD.

www.deraadvantoezicht.nl

September 21, 2018