Joker Out – Sloveense songfestival kandidaat met Nederlandse roots

Joker Out – Sloveense songfestival kandidaat met Nederlandse roots

De rockband Joker Out is in thuisland Slovenië mateloos populair. Geen wonder dus dat juist zij door de nationale omroep gekozen zijn om dit jaar Slovenië te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in Liverpool. De Sloveense inzending heeft Nederlandse roots; gitarist Kris Guštin groeide op tussen Nederland en Slovenië. Op 11 mei staat Joker Out in de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival in Liverpool met het nummer ‘Carpe Diem’.

Eerder deze maand is Joker Out uitgeroepen tot een van IMPALA’s ‘100 European Indie Artists to Watch in 2023’. Vandaag verschijnt de Engelstalige versie van hun Eurovision inzending Carpe Diem. Beluister de track via
https://JokerOut.lnk.to/CarpeDiemEnglishVersion. Op 14 april brengt de band hun eerste Engelstalige duet ‘New Wave’ uit in samenwerking met niemand minder dan Elvis Costello.Op 15 april treedt Joker Out op tijdens Eurovision in Concert in AFAS Live.
 
Bij optredens van Joker Out staan massa’s meisjes gillend voor het podium. Voor de Sloveense vader en Nederlandse moeder van gitarist Kris Guštin een bekend beeld. Vader Miha Guštin – Gušti staat al dertig jaar met verschillende bands op het podium en heeft, als bandleider, gitarist en liedjesschrijver, zijn sporen inmiddels meer dan verdiend. Zijn Nederlandse liefde Chantal van Mourik kwam voor de opname van de videoclip voor het nummer Zwarte Tulp (dat over hun liefde gaat) naar Slovenië en bleef.

De 14-jarige Chantal en net 17-jarige Miha ontmoetten elkaar in 1988 aan de kust van het Kroatische schiereiland Istrië. Hij was vanaf de allereerste ontmoeting hoteldebotel en schreef, tijdens zijn dienstplicht, voor haar het lied ‘Črn Tulipan’ ofwel Zwarte Tulp. Jaren later, toen zijn band Big Foot Mama op het punt stond hun tweede album uit te brengen, ontstond het plan om juist voor dat nummer een videoclip op te nemen met in de hoofdrol het meisje dat al die jaren eerder de inspiratie was. Dus belde Miha na bijna tien jaar ineens Chantal op om haar te vragen naar Ljubljana te komen. Ze ging en vond de liefde van haar leven. Inmiddels zijn Chantal en Miha ruim 24 jaar getrouwd en hebben naast twee zoons, Kris en zijn jongere broertje Maks, die roadie is voor Joker Out, ook een dochter, Maja Franka.

De band met Nederland is sterk. Kris is tweetalig opgegroeid, bezocht de Nederlandstalige school in Ljubljana, en zegt zelf “hoewel ik geboren ben in Slovenië, is mijn moedertaal Nederlands”. Kris reist al van jongs af aan meerdere malen per jaar naar Nederland om de familie van zijn Nederlandse moeder te bezoeken.

Op15 april treedt hij met Joker Out op tijdens het jaarlijkse ‘Eurovision in Concert’ in Amsterdam. Volgens Kris een gouden kans om eens in Nederland op het podium te staan. “Ik zou graag in Nederland wonen, maar de muziek houdt me voorlopig in Slovenië, daarom ben ik des te blijer dat ik dit jaar, dankzij het songfestival, de kans heb om mezelf en Joker Out aan het Nederlandse publiek voor te stellen”.

www.jokeroutband.com

March 31, 2023