Julian Taylor Band (CA)

Julian Taylor Band (CA)
Julian Taylor, dit is jouw leven”. Dat hadden de woorden van de moeder van Julian Taylor kunnen zijn, toen ze hem met kerst een koffer persoonlijke memorabilia als cadeau gaf. Deze schatkist vol herinneringen leidde tot een periode van zelfreflectie en intensieve songwriting. Het resultaat is ‘Avalanche’, het meest persoonlijke album dat de Canadese muzikant gemaakt heeft.

‘Avalanche’ laat een band horen die in staat is “to turn it up to 11”, maar voor een meer geraffineerde aanpak kiest. Tekstueel en muzikaal gezien past het album bij de levensfase van de 40-jarige zanger en gitarist Julian. Met de release van ‘Avalanche’ lijken zijn dagen als onbekend talent voorbij te zijn.

Taylor’s gemengde Afrikaanse en Mohawk achtergrond geeft hem de vrijheid om over uiteenlopende onderwerpen zijn zegje te doen. Zo gaat ‘Learn To Love’ over vrienden die hij heeft verloren aan zinloos geweld. ‘Back Again’ gaat terug naar zijn kindertijd en de bezoekjes aan inheemse familieleden aan de Canadese westkust. ‘Never Let The Lights Go Dim’ gaat over het gevoel als minderheid nergens echt bij te horen. De prachtige titeltrack ‘Avalanche’ behandelt heftige thema’s als de dood, spijt, verlossing en onvoorwaardelijke liefde.

Authenticiteit is belangrijk voor ons als band“, legt Taylor uit. “Ik mag bijna van geluk spreken dat we geen megabekende band zijn en concessies hoeven te doen. We zijn succesvol genoeg om wat geld te verdienen en kunnen in volledige vrijheid onze eigen muziek maken.”

Na ‘Tech Noir’ uit 2014 en ‘Desert Star’ uit 2016 is ‘Avalanche’ de derde release van de Julian Taylor Band. ‘Desert Star’, een dubbelalbum met 22 nummers, was opzettelijk eclectisch. ‘Avalanche’ daarentegen streeft naar consistentie met een sterke focus op groove. Dat is geen verrassing: “Ik luister graag naar de muziek uit Memphis, New Orleans, Detroit en Kingston“, zegt de Canadese zanger.

Taylor heeft een veelzijdige carrière in de muziekindustrie achter de rug. Van een platencontract en een dikke radio-hit met de rootsrock band Staggered Crossing in 2001, tot het veelvuldig optreden in het coverband-circuit en het runnen van een eigen indie-label.

www.juliantaylorband.com

May 29, 2019