Miriam Moczko (NL/ DE)

Miriam Moczko (NL/ DE)

Miriam is opgegroeid in een Duits gezin met wortels in de provincie Ober-Schliesen in Polen dat voor WOII nog Duits grondgebied was. Op haar achtste leerde ze de viool spelen, waarbij de liefde voor het spel echt opbloeide in het orkest. Ze ondervond daar voor het eerst de magie van het overgenomen worden door de muziek.

Hierna volgde onvermijdelijk een leven dat in het teken stond van zelf geschreven liedjes. Ze speelde in meerdere bands (Kit for the Delicate, Madagaskar), deed gigs op alle podia en festivals denkbaar, bracht verschillende EP’s uit en tourde solo langs de oostkust van Australië. Miriam heeft tijd genomen om haar stem te vinden waarmee ze haar verhaal kan vertellen.

Nu verschijnt haar debuutalbum ‘Heimat’ dat dit verhaal uitdraagt. Langzaam gegroeid tot een conceptalbum over haar geschiedenis. Die van haar ouders en grootouders. De plaat behandelt haar wortels, het trauma van de oorlog en de relatie met haar vader en moeder die vertrokken naar West-Duitsland. Over hoe het is om op te groeien met, en opgevoed te worden door ouders die een andere moedertaal spreken. Hoe het is om te vervreemden van je wortels in Polen vanwege je geaardheid, je liefde voor een vrouw. Het niet durven optreden in het land waar je familiegeschiedenis ligt. Het stelt de vraag waar en wat thuis precies is. Het is hierdoor een album geworden met persoonlijke en tegelijk heel herkenbare thema’s.

Muzikaal brengt Miriam het verhaal terug naar het begin en geeft de altviool, het instrument waar het voor haar mee begon, een hoofdrol. Het opnameproces heeft ze zo dicht mogelijk bij huis gehouden. Haar goede vriendin Mariëlle Woltring deed de productie. De plaat is in Miriams huisstudio opgenomen. Bevriende muzikanten, waaronder haar eigen broer op fagot, voegden hun laag toe.

“Muziek is mijn antwoord op de schoonheid en de pijn die ik in het leven tegenkom.”

Het album klinkt persoonlijk alsof ze naast je zit. Melodieën opgebouwd uit hoop en melancholie, met teksten die raken. Met minimale middelen creëert ze landschappen waarin haar stem de weg wijst om vervolgens samen met de luisteraar zich weer te verliezen in de muziek. Wonderschone indie-folk die op plaat net zo krachtig en intiem is als live in een klein theater.

‘Heimat’ wordt verwacht in april 2022. Een tour in Nederland en Duitsland langs poppodia, culturele centra, muziek/theaterfestivals en buurtcentra staat gepland voor het voorjaar en de zomer van 2022.

March 16, 2022