Susanna (NO)

Susanna (NO)

‘Go Dig My Grave’ is het twaalfde album van de Noorse zangeres Susanna. Ze combineert muziek uit het Great American Songbook, oude Engelse traditionals en folksongs met antieke barokinstrumenten en haar karakteristieke vocalen. Via tien zorgvuldig gekozen liedjes neemt Susanna de luisteraar mee op muzikale ontdekkingsreis langs melancholische thema’s als onmogelijke liefde, verlatingsangst en afscheid.

Susanna: “Ik heb mij altijd al aangetrokken gevoeld tot verdrietige liedjes. Ik vind het fascinerend hoe mensen door de eeuwen heen muziek hebben gebruikt om moeilijke gebeurtenissen te verwerken. Er is veel gelijkenis tussen hoe verhalen verteld worden in oude Engelse ballades en bijvoorbeeld Amerikaanse folk, hoewel de modernere composities veel directer zijn over de tragedies van het leven.”

Susanna brengt op ‘Go Dig My Grave’ covers van onder andere Joy Division (‘Wilderness’) en Lou Reed (‘Perfect Day’) ten gehore. Titelsong en English traditional ‘Go Dig My Grave’ leerde Susanna kennen in de versie van Jean Ritchie. Susanna vertelt: “Ik werd getroffen door het tragische verhaal van het lied en wist meteen dat ik het ook wilde zingen.”

‘Freight Train’ is de meeslepende tweede single van het album. Het origineel is van de Amerikaanse folk-en blueszangeres Elizabeth Cotten, die ‘Freight Train’ op 12-jarige leeftijd in 1906 schreef.

‘Invitation to the Voyage’ is een gloednieuwe compositie die Susanna baseerde op een gedicht uit Charles Baudelaire’s ‘The Flowers of Evil’. Ze treedt hiermee in de voetsporen van componisten als Alban Berg en Henri Dutilleux die eerder het werk van Baudelaire interpreteerden.

Naast Susanna zijn op ‘Go Dig My Grave’ ook de bijdragen te horen van de getalenteerde jonge accordeonist Ida Hidle en de bekende Noorse vioolspeler en folkzangeres Tuva Syvertsen. Ook werkt Susanna opnieuw samen met de  Zwitserse harpiste Giovanna Pessi.

Giovanna verscheen voor het eerst naast Susanna op het album ‘Sonata Mix Dwarf Cosmos’ (2007). ‘Sonata Mix Dwarf Cosmos’ is onlangs in zijn geheel gecovered door de Amerikaanse zanger Bonnie ‘Prince’ Bill. Zijn versie van het album heet ‘Wolf of the Cosmos’ en is op 17 november uitgekomen via Drag City/ Domino.

‘Go Dig My Grave’ is het twaalfde album van Susanna. Ze brengt sinds 2004 muziek uit als het duo ‘Susanna and the Magical Orchestra’, als ‘Susanna’ of onder haar volledige naam Susanna Wallumrød. ‘Go Dig My Grave’ komt uit op 9 februari 2018 via  het SusannaSonata label. In de Benelux is de distributie in handen van Konkurrent.

www.susannamagical.com

February 9, 2018