Roos Meijer brengt nieuwe single ‘To Be Free’ uit; hoe een straatkind opnieuw leert om een kind te zijn

Roos Meijer brengt nieuwe single ‘To Be Free’ uit; hoe een straatkind opnieuw leert om een kind te zijn

‘Why Don’t We Give It A Try?’ is het debuutalbum van Roos Meijer met daarop liedjes geïnspireerd op gesprekken die de songwriter had met acht changemakers. Mensen die zich allemaal op hun eigen manier inzetten voor maatschappelijk vraagstukken zoals klimaat, antiracisme, mensenrechten, dakloosheid en feminisme. De nieuwe single ‘To Be Free’ is een intiem alt-folk liedje dat raakt door het kwetsbare geluid. Het is een nummer om bij weg te dromen en de dubbelzijdigheid van het leven te voelen. 

‘To Be Free’ is geïnspireerd op een gesprek met Alaeddin Janid, oprichter van Child Houses. Hij is een aantal jaar geleden vanuit Syrië naar Nederland gevlucht, en heeft in 2019 een tehuis opgericht voor straatkinderen in zijn geboorteland. Roos vertelt: “Wat mij heel erg is bijgebleven is dat Alaeddin zei dat als je een kind in de ogen kijkt die op straat heeft geleefd, het net lijkt alsof je in de ogen van een volwassene kijkt. Doordat deze kinderen moesten overleven op straat, was het voor hen onmogelijk om het vrije gevoel van kind zijn te ervaren.”

Ze vervolgt: “Voor mij voelt ‘To Be Free’ als de meest intieme song van het album. Wellicht komt dat omdat Alaeddin één van de weinige changemakers is die ik al heel goed kende toen ik hem interviewde. We zijn sinds een paar jaar goede vrienden en hebben een hele diepe band, dus het gesprek ging al snel de diepte in. Verder is dit het enige nummer op het album waar geen enkele gastmuzikant op speelt; ik speel alles zelf. Hierdoor is die intimiteit heel erg behouden. Het is één van de laatste nummers op het album, en stiekem denk ik wel mijn favoriet.”

Er is één specifiek verhaal van Alaeddin, over een jongetje in het weeshuis, dat de kern van ‘To Be Free’ heeft gevormd. Hij vertelde Roos dat het op een middag ‘speeltijd’ was, en dat alle kinderen in de speelruimte van het weeshuis aan het genieten waren van de tijd samen. Het viel een begeleider op, dat één jongetje (van een jaar of 9) niet mee deed, en in de deuropening stond met een mes in zijn hand. Ze vroeg hem waarom hij niet mee deed en waarom hij een mes paraat had, waarop hij antwoordde; “ik sta op de wacht, zodat iedereen veilig is”. Hij was zó gewend om op straat altijd klaar te moeten staan om zichzelf, en de mede straatkinderen, te verdedigen tegen bedreigende situaties, dat hij nog niet kon beseffen dat dit gedrag niet meer nodig was. Zijn begeleidster vroeg hem zijn mes in te leveren en heeft hem verteld dat het niet meer zijn taak is om anderen te beschermen. Het was tijd voor hem om weer te leren hoe het is om kind te zijn. Roos: “Alaeddin zei tegen mij in dit deel van het gesprek; “I know that there is wisdom in pain, but I want him to feel how it is to be a child, to feel how it is to be free again”. Dit werd voor mij de essentie van het nummer, en vanuit deze boodschap ben ik gaan schrijven.

Het album ‘Why Don’t We Give It A Try?’ komt uit op 12 november 2021 en de release zal op 29 november gevierd worden met een bijzonder releaseconcert met het Residentie Orkest in Den Haag. Roos is haar eigen podcastserie Stories of Change begonnen waarin zij nogmaals in gesprek gaat met de changemakers die de inspiratie vormden voor het album.

De opbrengsten van ‘To Be Free’ door verkoop via Bandcamp zullen worden gedoneerd aan Child Houses.

Beluister ‘To Be Free’ via https://RoosMeijer.lnk.to/ToBeFree

Een overzicht van alle bevestigde optredens van Roos Meijer:

Popronde Nijmegen: 11 sept – Museum het Valkhof – Zaal
Popronde Gouda: 18 sept – De Goudse Waag
Popronde Leeuwarden: 24 sept – De Friesche Club
Popronde Woerden: 26 sept – Lutherse Kerk
Popronde Den Bosch: 08 okt – Huis73 – Atrium
Popronde Uden: 15 okt – Markant
Album release met Residentie Orkest – 29 november – PAARD

Website: www.byroosmeijer.com
Facebook: https://www.facebook.com/byroosmeijer
Instagram: https://www.instagram.com/by.roosmeijer/
Podcast: https://spoti.fi/3DFNoq1
Bandcamp: https://byroosmeijer.bandcamp.com/
Child Houses: www.childhouses.org

About Jessica de Wal