Collette McLafferty (USA)

Collette McLafferty (USA)

Het jaar 2014 was, op zijn zachtst gezegd, geen gemakkelijk jaar voor de Amerikaanse zangeres Collette McLaffery (ex-edibleRed). Ze kreeg 75 dollar betaald voor een eenmalig optreden met een P! nk tribute band en belandde daarna in een rechtszaak die wereldwijd aandacht kreeg in de media. De rechtszaak bracht haar twintigjarige muzikale carrière ernstige schade toe en kostte haar meer dan 8000 dollar aan advocatenkosten.

Tien miljoen dollar

De ontevreden ex-drummer van de P! nk tribute band, die toevallig ook advocaat is, spande een rechtszaak van maarliefst 10 miljoen dollar aan tegen Collette. De klacht was dat ze “te onaantrekkelijk” zou zijn om het gezicht van de band te zijn en bovenal dat ze een “waardeloze zangeres” is. Vooral de laatste aanklacht trok wereldwijde media aandacht toen de krant The New York Post een artikel publiceerde met de kop “Singer Sued for Being Too Old and Too Ugly for P!nk Tribute Band” (“Zangeres aangeklaagd omdat ze te oud en te lelijk is voor P! nk tribute band”).

Perez Hilton

Collette vertelt: “Mijn leeftijd is nooit genoemd in de rechtszaak. Maar The New York Post besloot daar wel een probleem van te maken. Ik liet ze weten dat het een feitelijke onjuistheid betrof. Dit hielp niet, en er verscheen zelfs een tweede artikel met de woorden “oud en lelijk” onder mijn naam en foto.” Het verhaal werd wereldwijd opgepikt en media zoals Daily Mail UK, Time, Yahoo en Star UK plaatsen het verhaal. Ze vervolgt: “Perez Hilton was de enige journalist die het lef had om het voor mij op te nemen en de hele zaak schandalig noemde.

Feel No Shame campagne

Collette keek met afgrijzen toe hoe het verhaal door de verschillende media uit zijn verband werd gehaald en hoe de negatieve aandacht de goede reputatie vernielde die ze had opgebouwd met haar twintigjarige carrière als zangeres. Ze belande in een diepe depressie en bleef hele dagen in bed. Uiteindelijk vond ze de kracht om haar pijn en emoties om te zetten in een hoopvolle boodschap die ze met haar muziek en via social media wil verspreiden. Ze roept vrouwen op om op te staan en onder de noemer #feelnoshame hun echte leeftijd te noemen.

Tweeënveertig

Begin dit jaar begon Collette met de opnames van het album ‘42’ (de titel is een knipoog naar de albums ‘19’ en ‘21’ van Adele). Op ‘42’ ontmoeten electro en pop elkaar in persoonlijke en bloedeerlijke composities. Het album zal uitkomen op de 42ste verjaardag van Collette op 23 november 2015. Opnames voor het album vonden plaats in New York, Stockholm en Amsterdam.

Collette heeft er voor gekozen om als eerste single een cover van P!nk’s ‘Perfect’ uit te brengen. De boodschap van ‘Perfect’ gaf Collette veel troost tijdens moeilijke momenten. Ze besloot het nummer op te nemen en er zelf een video clip bij te maken. “Natuurlijk lag het in de lijn der verwachtingen dat ik een liedje van P!nk zou coveren. Het nummer heeft me het afgelopen jaar zoveel steun gegeven. Het liet mij nadenken over de vraag: “Hoe leer je van jezelf te houden als de hele wereld je vertelt dat je niet goed genoeg bent?’ Ik wil ook de mensen aan moedigen om de dingen te doen die ze graag doen, inclusief zingen, ongeacht hun leeftijd. Geen zangeres zou zich ooit moeten schamen voor haar leeftijd.’

Meer informatie over Collette McLafferty en de rechtszaak, die nog steeds loopt, kun je vinden via www.confessionsofabaduglysinger.wordpress.com en www.facebook.com/littleredcollette.

October 29, 2015