Canadese singer-songwriter Julian Taylor introduceert zijn aanstaande nieuwe album ‘Beyond The Resevoir’

Canadese singer-songwriter Julian Taylor introduceert zijn aanstaande nieuwe album ‘Beyond The Resevoir’

“Ik hoop dat mijn muziek mensen helpt om na te denken over hun eigen menselijkheid.”

De Canadese singer-songwriter Julian Taylor brak in 2020 door met zijn rootsy akoestische solo-album ‘The Ridge’, dat hem internationale bekendheid en een reeks prijzen opleverde. Op 14 oktober 2022 brengt Taylor zijn nieuwe album ‘Beyond the Reservoir’ uit via zijn label Howling Turtle, Inc., de distributie is in handen van Warner Music/ ADA. In aanloop naar de release van ‘Beyond the Reservoir’, wil Taylor graag een inkijkje geven in de totstandkoming van het album.

Ik heb echt genoten van het schrijven en produceren van dit nieuwe album,” zegt Taylor. “Net als mijn vorige album ‘The Rigde’ is het een extreem persoonlijke plaat. Het duurde langer dan verwacht om de nieuwe muziek te schrijven, omdat ik tijdens het schrijfproces zoveel nieuwe dingen leerde. Ik kwam erachter dat het delen van mijn persoonlijke waarheid in de vorm van echte verhalen over mijn leven, een geschenk is voor mezelf en voor anderen. Als ik mij bloot geef via mijn muziek, merk ik dat het me op een zinvolle manier verbindt met de mensen die naar mijn liedjes luisteren.”

‘Beyond The Reservoir’ bestaat uit negen persoonlijke en oprechte nummers. “Ik hoop dat mijn muziek mensen helpt om na te denken over hun eigen menselijkheid”, zegt Taylor. De eerste single van het album is ‘Seeds’, dat afgelopen maand uitkwam. Een nummer dat wordt gedreven door strijd, verlies en ontevredenheid, en houvast vindt in hoop en verlossing. “They tried to bury us, but they didn’t know we were seeds.” ‘Seeds’wordt opgevolgd door twee extra singles voordat ‘Beyond the Reservoir’ uitkomt. ‘Wide Awake’ komt uit op 12 augustus, ‘Opening the Sky” volgt als single nummer drie op 16 september.’Murder 13’ zal als single worden uitgebracht in combinatie met de albumrelease in oktober.

De titel ‘Beyond The Reservoir’ is gebaseerd op een specifieke geografische locatie uit Julian’s jeugd in Ontario, Canada. “Ik hing vroeger rond op een plek in Toronto, het St. Clair Reservoir. Als mijn laatste album, ‘The Ridge’, in veel opzichten een plaat over mijn jeugd was, dan is ‘Beyond The Reservoir’ een adolescentieplaat – een coming-of-age-verhaal – over volwassen worden.”

‘Beyond The Reservoir’ is een album dat identiteit, verlies, verdriet, hoop en verlossing behandelt. De thema’s veerkracht, moed en kracht komen terug in alle songteksten. Het album bevat een spirituele rode draad die elk van de elementen vuur, water, lucht en aarde in relatie tot de mensheid stelt. ‘Beyond The Reservoir’ wordt gekenmerkt door een oneindige droefheid, maar ook door een oneindige hoop. Als een meeslepend boek dat je niet neer kunt leggen.

Het album is geproduceerd doorJulian’s vaste producer Saam Hashemi. Naast Taylor op de akoestische gitaar, piano en handdrum, zijn op het album pianist/ multi-instrumentalist Derek Downham en twee van Taylor’s neven – Gene Diabo op drums en Barry Diabo op basgitaar te horen. Andere muzikanten die hun talenten inzetten op ‘Beyond The Resevoir’ zijn drummer Shamaka Ali, bassist Anna Ruddick, pedal-steel gitarist Burke Carroll, violist Miranda Mulholland en Sheila Carabine en Amanda Walther die achtergrondzang verzorgen. De strijkersarrangementen van Michael Peter Olsenis worden uitgevoerd door Aya Miyagawa, Sarah Valasco en Eslin Mckay (viool), Maxime Despax (altviool) en Erika Nelson (cello).

‘Beyond The Reservoir’ is de opvolger van ‘The Ridge’ uit 2020. Het album leverde Taylor wereldwijd lovende kritieken op en acht award-nominaties, waaronder twee Juno Awards, de Polaris Long List en twee Canadian Folk Music Awards, waar hij soloartiest van het jaar werd.

https://juliantaylormusic.ca/

About Jessica de Wal