Noorse zangeres vindt inspiratie bij Jheronimus Bosch; ‘Garden of Earthly Delights’ komt vandaag uit

Noorse zangeres vindt inspiratie bij Jheronimus Bosch; ‘Garden of Earthly Delights’ komt vandaag uit

Het werk van Jheronimus Bosch vormt het uitgangspunt van ‘Garden of Earthly Delights’ (naar ‘Tuin der lusten’), het dertiende studioalbum van de Noorse zangeres Susanna. ‘Garden of Earthly Delights’ is vandaag uitgekomen en te beluisteren via Spotify: http://bit.ly/Susanna-GardenOfEarthlyDelights

‘Garden of Earthly Delights’ is als een kleurrijke rozenkrans die wordt gevormd door liedjes, poëzie en verhalen. Nummers als ‘Gluttony and Lust’ (‘Allegorie op de gulzigheid’), ‘Death and the Miser’ (‘De dood van een vrek’) en ‘Ship of Fools’ (‘Het narrenschip’), weerspiegelen Bosch’ voorstellingen van zonde en menselijke zwakheid terwijl ‘Wayfarer’, ‘Ecstasy’ en ‘Beautiful Life’ verwijzen naar Susanna’s spirituele zoektocht.

Het werk van Susanna vertoont overeenkomsten met de thema’s van de vooruitstrevende Middeleeuwse kunst van Jheronimus Bosch. Visionair, duister, spiritueel, licht en donker, goed en kwaad, hemel en hel en de dwaasheid van de mensheid. Net als de iconische schilderijen van Bosch, variëren de liedjes van Susanna van panoramisch tot intiem en geven zij gestalte aan gelukzaligheid, kwelling en de marteling van innerlijke conflicten.

Susanna legt uit: “Hoewel dit geen soundtrack is voor zijn schilderijen, voel ik een overeenkomst tussen de absurditeit van de schilderijen van Bosch en het hedendaagse bestaan. De mensheid is nog nooit zo goed in staat geweest om duurzame oplossingen te creëren, maar we kiezen er toch voor onze ogen te sluiten voor armoede, milieukwesties en het gebrek aan gelijkheid.”

Op ‘Garden of Earthly Delights’ wordt Susanna begeleid door The Brotherhood of Our Lady, vernoemd naar het Illustre Lieve Vrouwe Broederschap dat Bosch steunde. The Brotherhood of Our Lady bestaat uit een aantal getalenteerde, Noorse muzikanten; Stina Moltu (gitaar en zang), Ida Løvli Hidle (accordeon), Ina Sagstuen (zang, elektronica en synthesizer) en Natali Abrahamsen Garner (zang en elektronica).

Het album is opgenomen in de bijzondere Ocean Sound Studio aan de Noordwestkust van Noorwegen; een volledig uitgeruste houten hut die op een rotspunt aan de rand van de zee ligt. Alle programmering en productie werd gedaan door Susanna en haar vaste producer Helge Sten (Supersilent, Deathprod) en het mixen door Andrew Scheps (Red Hot Chili Peppers, Metallica, Lana Del Rey, First Aid Kit e.a.).

De klassiek geschoolde vocalist, pianist en componist Susanna Wallumrød vormde in 2000 het duo Susanna & The Magical Orchestra, waarmee ze prachtige, minimalistische interpretaties maakte van popliedjes.  Sinds 2007 diept ze haar eigen songwriting talent steeds verder uit. Van het duo Meshes of Voice met de tegendraadse zangeres Jenny Hval, tot muzikale interpretaties van de Noorse dichteres Gunvor Hofmo en de samenwerking met de muziekgroep Ensemble neoN op het album ‘The Forester’ (2013). ‘Go Dig My Grave’ (2018) is haar meest recente soloalbum, dat bestaat uit 10 liedjes met wortels in het Amerikaans en Europees muzikaal erfgoed gecombineerd met covers van Joy Division en Lou Reed.

www.susannamagical.com

About Jessica de Wal