Snowapple en Vivir Quintana gaan samen met vele andere artiesten en activisten de virtuele straten op

Snowapple en Vivir Quintana gaan samen met vele andere artiesten en activisten de virtuele straten op

Op 8 maart gaan Snowapple en Vivir Quintana, samen met vele andere artiesten en activisten uit Mexico, de virtuele straten op. Zij brengen een nieuw protestlied en -video uit om aandacht te eisen voor het groeiende aantal femicides en vrouwengeweld.

Internationaal collectief Snowapple zet zich in voor vrouwenrechten. Op 8 maart is het International Women’s Day en Snowapple grijpt deze dag aan om hun nieuwe protestlied en daarbij behorende video ‘Alerta’ uit te brengen. ‘Alerta’ is gemaakt in samenwerking met verschillende Mexicaanse artiesten, waaronder Vivir Quintana: een bekende Mexicaanse activiste, zangeres en boegbeeld voor de feministische beweging in Mexico. De video van het protestlied bestaat uit een virtuele demonstratie waaraan vrouwen over de hele wereld hebben deelgenomen. Het doel van de video is om aandacht te vragen en te protesteren tegen de groeiende hoeveelheid gender-gerelateerd geweld en het enorme aantal femicides in Mexico. In Mexico worden gemiddeld elke dag 10 vrouwen vermoord.

Eerdere releases van protest nummers van Snowapple ‘La Llorona – Ser Mujer’, ‘Llamadas de Emergencia – No Estas Sola’ en ‘Canción Sin Miedo’ van Vivir Quintana worden jaarlijks door duizenden vrouwen gezongen in de straten tijdens protesten. Ook heeft de VN Snowapple en Vivir Quintana gevraagd om hun protestlied ‘Llamadas de Emergencia’ ten gehore te brengen en heeft ‘Canción Sin Miedo’ al meer dan 8 miljoen views op YouTube. ‘Canción Sin Miedo’ is daarmee in Mexico uitgegroeid tot een lijflied van feminisme.

Het nieuwe nummer ‘Alerta’ is een samenwerking tussen Snowapple, Vivir Quintana, Irina Indigo Verses, Sabina Odone, Maria Bernal en filmmakers Jimena Matos en Gris Cuevas. In het Spaanstalige nummer klinken kreten als “ik ben onderdeel van deze vrijheidsbeweging” en “voor elk meisje dat je aanraakt, voor elk leven dat je discrimineert, voor elke zus die jij vermoordt, voor eenieder, we zullen je laten boeten” en maken dit lied een direct protest tegen ‘de andere pandemie’; de nog steeds schrikwekkend hoog aantal gevallen van femicide en geweld tegen vrouwen waar een einde aan moet komen.

Op deze bijzondere dag, Internationale Vrouwendag, gaan vrouwen ieder jaar in paars gekleurde kleding massaal de straten op. Zo ook in Mexico-City. Dat is dit jaar niet mogelijk vanwege COVID-19. Daarom roepen Snowapple, Vivir Quintana en de andere betrokken artiesten iedereen op om deel te nemen aan een virtuele demonstratie. Via sociale media kon men de afgelopen weken protestfoto’s en -video’s insturen. Vrouwen van over heel de wereld hebben hieraan deelgenomen en de ingezonden beelden vormen een onderdeel van de video van ‘Alerta’.

Hoe kan jij je steentje bijdragen? Door op 8 maart een foto of video te posten op je social media kanalen en hier @AlertaVirtual8M in te taggen of de hashtag #AlertaVirtual8M te gebruiken.

Volg dit bijzondere project op Instagram via: @AlertaVirtual8M / #AlertaVirtual8M

Meer informatie over Snowapple en hun projecten vind je op www.snowapple.nl

About Jessica de Wal