Snowapple kondigt nieuwe single aan. Muzikanten naar Mexico om aandacht te vragen voor vrouwenrechten

Snowapple kondigt nieuwe single aan. Muzikanten naar Mexico om aandacht te vragen voor vrouwenrechten

De Nederlands/ Mexicaanse band Snowapple vraagt met hun nieuwe single ‘La Llorona’ aandacht voor de femicides in Mexico waarbij vrouwen zonder reden ontvoert en vaak om het leven gebracht worden. De afgelopen tien jaar zijn er 23.800 vrouwen verdwenen* en de overheid en politie doen weinig om deze moorden op te lossen of de vrouwen te beschermen.

De single ‘La Llorona’ komt uit op 8 maart, Snowapple koos bewust voor deze datum omdat het die dag Internationale Vrouwendag is en de band zelf in Mexico zal zijn om zich in te zetten voor de Mexicaanse vrouwenrechten. Met als hoogtepunt een optreden tijdens Internationale Vrouwendag op het Plaza de la Constitución (Zócalo) in Mexico-Stad.

‘La Llorona’ is een bekend Zuid-Amerikaans folkloreliedje. “De huilende vrouw” is de geest van een vrouw die haar kinderen heeft verloren en naar ze op zoek is. Voor Snowapple schreef de Mexicaanse journalist/ schrijver Pedro Miguel (van kwaliteitskrant La Jornada) een alternatieve tekst, die gaat over de vrouwenmoorden. “Vrouw zijn is een misdaad, llorona met een duidelijke straf: gegrepen door vier schurken, llorona, ze pakten je leven af“. Het nummer is opgenomen met producer Zlaya Loud in de legendarische Studios La Fabrique (Radiohead, Nick Cave) in Frankrijk.

Begin april is Snowapple in Nederland waar ze in de Roode Bioscoop tweemaal hun magisch surrealistische komedie ‘Mr Moon’ zullen opvoeren. Met eigen composities, Mexicaanse folk en improvisatie en teksten van Jan Lauwereyns, Edgar Allan Poe en Pedro Miguel. Meer informatie via: https://www.roodebioscoop.nl/Laboratoire-/803-Snowapple—Mr-Moon

De afgelopen zes jaar heeft Snowapple de wereld rondgereisd en albums opgenomen met een keur aan muzikanten. Waaronder een Syrische band, een Japans ensemble en een koor uit Letland. De nieuwste samenwerking met Mexicaanse muzikanten, was zo succesvol dat het resulteerde in meerdere tournees in Mexico, de VS en Europa, waaronder verschillende tv- en radio-optredens en de release van het album ‘Wexico’ in 2018. Het genre overstijgende geluid van Wexico, dat door menigeen wordt omschreven als popfolk/ opera/ avant-garde-cumbia, leidde tot media aandacht van o.a. OOR, Grazia, NPO Radio 1, Musicmaker en Lust For Life. La Llorona is onderdeel van Project Lucy, het muziektheater stuk dat Snowapple maakte samen met Studio Mapa. De release van het ‘Project Lucy’ studioalbum staat gepland voor eind 2019 via ZIP Records.

www.snowapple.nl

* bron: https://justiceinmexico.org/femicidesinmexico/

About Jessica de Wal