Susanna verkent spiritualiteit op nieuw album ‘Triangle’

Susanna verkent spiritualiteit op nieuw album ‘Triangle’

Susanna 2016_Photo by Anne Valeur smaller

‘Triangle’ is het elfde album van de Noorse artiest Susanna. Het album opent met de zin “Nothing is sacred, nothing is holy”. Dit zet de toon van de maar liefst 22 liedjes waarin Susanna de vele facetten van spiritualiteit en religie verkent. Het album werd opgenomen op verschillende locaties in Noorwegen en L.A. en doet denken aan een wandeling door een Noors sprookjesbos gecombineerd met een tocht langs de duistere subculturen van de straten van downtown Los Angeles.

De inspiratie voor de meeste teksten op ‘Triangle’ haalde Susanna uit een openbaring die ze kreeg tijdens een vliegreis. De zangeres laat een intieme kant van zichzelf horen als ze nadenkt over religie, sterfelijkheid en mysterie, twijfelt over de toekomstperspectieven van de mensheid en zware zaken aankaart als institutioneel machtsmisbruik en chauvinisme. In haar eigen woorden: “I wanted to explore the human spiritual situation, attractions, devotions, beliefs. What is natural or supernatural. Where does common sense end, and belief start?”

Gastrollen op ‘Triangle’ zijn weggelegd voor de beste hedendaagse jazzmuzikanten uit Noorwegen waaronder Helge Sten (Deathprod, Supersilent), jonge jazzmusici Anja Lauvdal (keyboards), Hans Hulbækmo (drums), Heida Mobeck (tuba), Jo Berger Myhre (contrabas, bariton gitaar), Rolf-Erik Nystrøm (saxofoon), Fredrik Wallumrød (synthesizers), Andreas S. Lowe (synthesizers) en Harpreet Bansal (viool). De Nederlandse vocaliste Jessica Sligter neemt de vocalen van ‘Death Hanging’ voor haar rekening.

Centraal op het album staat de krachtige stem van Susanna die wordt ondergedompeld in de vele lagen van piano, keyboards, autoharp, geluidseffecten en electronische samples. Susanna’s stem is veelzijdig en opvallend. Ze doet soms denken aan Kate Bush, de Laurel Canyon jaren van Joni Mitchell of de stemacrobatiek van Cocteau Twins’ Liz Fraser. Maar altijd blijft de stem van Susanna herkenbaar. Kalm en vastberaden te midden van de enorme krachten en dreigende angsten op ‘Triangle’.

‘Triangle’ komt uit op 29 april 2016 via Susanna’s eigen label SusannaSonata.

www.susannasonata.com

www.susannamagical.com

About Jessica de Wal