Tobias Bader is er klaar voor zijn muziek met de wereld te delen

Tobias Bader is er klaar voor zijn muziek met de wereld te delen
Tobias Bader is al 35 jaar bezig met muziek, maar is naar eigen zeggen nu pas echt begonnen. Nadat hij zich afvroeg waar hij later, op zijn sterfbed, spijt van zou kunnen krijgen, was het antwoord: “als ik mijn eigen muziek niet heb uitgebracht”. Toen ging de knop om. Tobias besloot dat hij er nu meer dan ooit klaar voor is om zijn muziek met de wereld te delen. Zijn eerste EP ‘Rise And Fall’ komt op 7 februari 2019 uit.

Beluister ‘Rise And Fall’ via Spotify: http://bit.ly/TobiasBader-RiseAndFall.

Tobias legt uit: “Ik heb jarenlang gedroomd over een muzikale carrière maar heb mijzelf niet voldoende serieus genomen om er echt werk van te maken. Ik was te onzeker over mijzelf maar daar is nu verandering in gekomen. “It’s getting late in the game to show any pride or shame” is een regel van Marillion die mij is bijgebleven. Ik heb een eigen repertoire opgebouwd van meer dan 50 liedjes, die ik in een serie van EP’s en CD’s ga uitbrengen.”

Zes van deze nummers staan op de EP ‘Rise and Fall’, een collectie van eerlijke en ambachtelijke liedjes met een akoestische basis, melodieën die je bijblijven en teksten die je inspireren. Tobias luistert veel naar Neil Young, Lou Reed, Fleetwood Mac, JJ Cale en David Bowie. Ziggy Stardust is tekstueel een inspiratiebron geweest voor hem en tekstschrijver Dick Sinnige. De teksten zijn heel beeldend, soms ongrijpbaar en open voor de eigen interpretatie van de luisteraar.

Nummers als ‘Fly’ en ‘Freeway To Your Heart’ zijn gelaagd en laten je elke keer iets nieuws ontdekken. Andere nummers zijn juist heel basic en kaal zoals ‘Oh Yeah’. De eerste single en titeltrack ‘Rise And Fall’ was één van de eerste nummers die Tobias samen met Dick Sinnige schreef. Het nummer heeft een bijzonder geluid; het lijkt uit het niets te verschijnen, bouwt op en verdwijnt dan weer. Rise And Fall.

Voor Tobias is het belangrijk dat niet alles gepolijst klinkt. Hij hecht meer waarde aan het overbrengen van de emotie en de intentie van een nummer en wil de luisteraar echt raken. “Ik hou juist van dingen die expres niet perfect klinken. Zo is de akoestische gitaar waar ik veel mee heb opgenomen een hele goedkope en gammele blues gitaar uit Italië uit de jaren zestig. Dat geluid heeft iets interessants en authentieks en is veel karakteristieker dan een perfect klinkende dure Gibson. De meeste van de gitaren en versterkers waar ik op speel, komen uit de jaren zestig en begin jaren zeventig. Ik vind het intrigerend dat een instrument vaak al een heel leven achter de rug heeft voordat het bij mij terecht komt. Dat voegt voor mij ook een laag toe in de muziek.”

Op zaterdag 9 februari vanaf 20.00 uur viert Tobias de release van ‘Rise and Fall’ in Café de Ruimte in Amsterdam Noord. Hij zal optreden samen met Ute Apfelstedt en Diederik Nomden. De toegang is gratis.

www.tobiasbader.nl

About Jessica de Wal