Marillion (UK)

Marillion (UK)

Marillion zal hun nieuwe, vijftiende studio album getiteld Happiness Is The Road exclusief uitbrengen via hun website http://www.marillion.com/ op 20 oktober 2008. Marillion is één van de eerste bands die in de jaren 90 het internet omarmde en de eindeloze mogelijkheden van het wereldwijde web wist te gebruiken om met hun fans te communiceren en hun muziek te promoten. Marillion heeft sinds 1983 wereldwijd meer dan 15 miljoen albums verkocht.

Happiness Is The Road is een indrukwekkend dubbelalbum dat in totaal 110 minuten duurt. Het eerste deel heet ‘Essence’ en is een avontuurlijke muzikale trip die de levensvraag “Waar draait het allemaal om?!” verkent. Samen met Marillion’s kenmerkende classic rock orkestratie gebruikt Happiness Is The Road ook elementen uit pop, dub en soul. Marillion heeft voor dit album inspiratie gehaald uit het werk van zeer uiteenlopende artiesten; van The Beach Boys en Marvin Gaye tot Interpol, The Doors, Traffic, Pink Floyd en David Bowie. De luisteraar hoort Marillion experimenteren met een -voor de band- groot aantal nieuwe instrumenten zoals Dulcimers, klokkenspel, harmonium, French Horns en zelfs sleebellen en een citer. De klanken van deze instrumenten zijn door co-produceer Michael Hunter handig samengevoegd tot een ‘multi-dimensional sonic landscape’.

Het tweede gedeelte van Happiness Is The Road is ‘The Hard Shoulder’; een collectie songs die overal inspiratie vandaan haalt; buitenaardse wezens, Amerika, liefde en gezondheid en – heel opmerkelijk – Britney Spears. De twee albums vormen een complete maar behoorlijk contrasterende set. Marillion’s leadzanger Steve H. vertelt: “Happiness Is The Road staat voor misschien wel het breedste scala van invloeden tot nu toe. De muziek is gecomponeerd op de gebruikelijke manier; spelen en luisteren, meer spelen en weer luisteren. Ik denk wel dat we met dit album onze grenzen verlegd hebben en de traditionele Marillion sound weer opnieuw vormgegeven hebben.”

De inspiratie voor titeltrack Happiness Is The Road komt van een doktersbezoek van Steve H. voor de stress die hij on tour ondervond. De Nederlandse dokter schreef geen pillen voor, maar het boek “De Kracht Van Het Nu” van Eckhart Tolle. Het boek gaat over het teveel bezig zijn met het verleden en de toekomst, terwijl het ‘hier en nu’ het enige is dat er echt toe doet in het leven en de enige weg naar ‘happiness’ is. Dit gegeven bleek uiteindelijk de creatieve essentie te worden voor de teksten van dit nieuwe Marillion album.

De release van Happiness Is The Road is ook de start de viering van het dertigjarige bestaan van Marillion. De band zal in de herfst van 2008 hun Europese tour starten die door zal gaan tot in 2009.

December 17, 2013