Maxime (NL)

Maxime (NL)

‘Achterkant Van Nederland’ is het debuutalbum van zanger en componist Maximé dat op 14 september uit zal komen. Het Nederlandstalige album luistert als een filmische, licht experimentele ontdekkingsreis met invloeden uit de jaren ’70, spoken word, pop, hiphop en jazz. De eerste single van ‘Achterkant van Nederland’ getiteld ‘Boulevard’ ging in mei 2018 in première op het Open Doek Filmfestival in Rotterdam.

Het maken van debuutalbum ‘Achterkant van Nederland’ heeft in totaal vijf jaar in beslag genomen en is voor Maximé een hoofdstuk uit zijn leven waarin hij als componist, zanger, tekstschrijver en producer de tijd heeft genomen te experimenteren en een sound te vinden waar hij helemaal achter staat. De grote voorbeelden van Maximé zijn muzikanten met een inspirerende boodschap, zoals John Coltrane, Gil Scott-Heron, Thé Lau, Jimi Hendrix, Pink Floyd, Air, Serge Gainsbourg, Beck, Azymuth en Joao Gilberto.

De tien tracks van ‘Achterkant van Nederland’ zijn toegankelijk en bijzonder, met zowel catchy melodieën als diepgang. Maximé neemt je mee op een reis naar een geheime, parallelle wereld, verstopt achter een luikje in de grond waardoor je aan de achterkant van Nederland terechtkomt. De hoofdpersoon ontdekt deze wereld op een dag dat alles mis lijkt te gaan. In deze parallelle wereld beleeft hij de dag nogmaals, maar dan op een tegenovergestelde manier. Alles wat misging, gaat nu goed en het wordt een fantastische dag. Al is niets wat het lijkt: de hoofdpersoon wordt er mee geconfronteerd dat hij niet eeuwig in de parallelle wereld kan blijven en dat hij uiteindelijk afscheid moet nemen.

 Gebeurtenissen uit Maximé’s persoonlijke leven, zoals het verlies van een jeugdvriend, voor wie hij het lied ‘Vrij’ componeerde, worden gebruikt als leidraad om een groter verhaal te vertellen. Maxime:

Voor ’Vrij’ haalde ik inspiratie uit het overlijden van een goede vriend. Het gaat over hoe ik hoop dat hij zijn laatste momenten heeft beleefd. Daarnaast is het ook een hommage aan mijn overleden moeder. Ik wilde een liedje schrijven dat niet alleen maar droevig, maar ook mooi en hoopvol is.”

 Het artwork van het album heeft Maximé zelf gemaakt. Hij vertelt: “Ik heb ooit gekozen om voor de muziek te gaan en schilderkunst te laten voor wat het is, maar het is altijd iets wat ik graag doe omdat het enorm therapeutisch werkt. Voor het album heb ik mezelf uitgedaagd visueel een storyboard te maken doormiddel van kleine schilderijtjes. Ik kwam hier mezelf enorm in tegen. Mijn beperkte schildervaardigheden gaven mij een duidelijk overzichtelijk kader om in te werken en ik heb geprobeerd er alles uit te halen.”

Maximé (echte naam Maarten Buning), werd in 1983 geboren in Amsterdam met een Nederlands-Trinidadiaanse achtergrond. Hij groeide op in de Noord-Hollandse bandjesscène, op zoek naar een muzikale identiteit. Tijdens zijn studie muziekcompositie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht begon hij voor film te componeren. Een stage in Los Angeles en vele films later, verruilde Maarten Utrecht uiteindelijk voor Berlijn, waar hij nu met zijn bedrijf Koch Buning muziek maakt voor films en reclame (o.a. BMW, MediaMarkt en Need for Speed). Dit jaar won het bedrijf een prestigieuze ADCN Award voor beste muziek bij een musicalfilm.

www.achterkantvannederland.nl/

www.facebook.com/maximesongs/

August 14, 2018