Susanna & David Wallumrød – ‘Live’

Susanna & David Wallumrød – ‘Live’

De Noorse artiest Susanna is de vrouw achter de verschillende acts Susanna and the Magical Orchestra, Susanna en Susanna Wallumrød. Ook werkte zij samen met klinkende namen als Jenny Hval en Bonnie ‘Prince’ Billy.

 Susanna staat bekend als maker van gedurfde, originele en meeslepende muziek, waarbij ze in staat is om muzikale werelden te creëren waar je jezelf in kunt verliezen. Ook maakt Susanna graag interpretaties van andermans werk, van AC/DC tot Dolly Parton, van Joy Division tot Henry Purcell. Susanna heeft het vermogen om deze werken om te zetten in muziek die moeiteloos kan bestaan naast haar eigen composities, zonder uit het oog te verliezen wat het originele werk zo speciaal maakte.

Susanna brengt nu een live album vol covers die een unieke geschiedenis hebben. De liedjes zijn opgenomen in de Noorse steden Oslo in 2019 en Asker in 2020 vlak voor de coronacrisis uitbrak. Het album ‘Live’ van Susanna en David Wallumrød is een samenwerking waarvoor de zaadjes, onbewust, meer dan 20 jaar geleden werden geplant.

David Wallumrød is mijn neef en we speelden veel samen in onze kindertijd en jeugd, we groeiden op in hetzelfde kleine stadje Kongsberg“, zegt Susanna. “Toen we ons enkele jaren later op onze muzikale carrières richtten, groeiden we een beetje uit elkaar, met onze verschillende projecten en muzikale werelden. In 2017 kregen we de uitnodiging om een aantal cocktailbarconcerten te spelen in Oslo, en het was zo leuk dat we besloten om samen meer shows te gaan doen.”

Zo geschiedde, en het album ‘Live’ werd geboren. De nummers op ‘Live’ zijn dezelfde covers die Susanna en David 20 jaar geleden samen speelden, met een paar nieuwe toevoegingen. Het zijn herkenbare klassiekers van Leonard Cohen, Joni Mitchell, Emmylou Harris en Tom Waits, gespeeld zoals Susanna en David dat het beste kunnen. Puur en simpel, met alleen vocalen en toetsen.

Het album opent met Leonard Cohen’s ‘Chelsea Hotel #2’, met Susanna’s stem die helder en duidelijk weerklinkt tegen de achtergrond van de Rhodes pianotoetsen van neef David. Het is geen radicale herinterpretatie van Cohens lied. Het is Susanna’s doel is om het sentiment van het liedje over te brengen op een authentieke manier, die je recht in het hart raakt. Susanna en David vinden het wiel niet opnieuw uit met hun covers. Je hoort het geluid van twee mensen die plezier hebben en genieten van de zeldzame momenten dat ze live konden spelen voor een publiek.

Deze relaxte aanpak zorgt ervoor dat Susanna’s falsetto zang en het vederlichte geluid van de toetsen een vlucht nemen op de cover van Joni Mitchell’s ‘This Flight Tonight’. De Tom Waits-tracks ‘Gin Soaked Boy’ en ‘Underground’ veranderen de verwrongen blues naar Wurlitzer-cabaret versies. De nummers van Emmylou Harris en The Beatles (de klassieker ‘Wrecking Ball’ en ‘For No One’, die Harris zelf, grappig genoeg, ook heeft gecoverd)  zijn afwisselend dolend en gevoelig.

Het album sluit af met een terugkeer naar Waits, naar zijn meest ontroerende song ‘Johnsburg, Illinois’ waarbij Susanna en David ervoor zorgen dat het emotionele hart intact blijft. Het is een perfecte afsluiter van een album dat gedijt op intimiteit; van de instrumentatie tot de arrangementen tot de setting. ‘Live’ is een warme en gastvrije plaat, alsof je getrakteerd wordt op een concert in je woonkamer terwijl de wereld in lockdown is.

David Wallumrød is een van de meest gevraagde piano/keyboard-spelers van Noorwegen, hij heeft gespeeld op meer dan 150 albums en was een vast lid van de bands van artiesten als Knut Reiersrud, Odd Nordstoga, Jonas Alaska, Band of Gold en Torun Eriksen. Hij heeft zijn eigen band genaamd Spirit in the Dark.

Zangeres, pianiste en componiste Susanna, richtte in 2000 haar Susanna and the Magical Orchestra-duo op, waarmee ze verfijnde, minimalistische interpretaties van popsongs maakt. Sinds 2007 zet ze haar songwriting op verschillende manieren in, van haar Meshes of Voice project met de  transgressieve zangeres Jenny Hval, tot arrangementen voor de Noorse dichter Gunvor Hofmo, en de samenwerking met nieuwe muziekgroep Ensemble neoN op ‘The Forester’ (2013). Het album ‘Go Dig My Grave’ uit 2018 werd een “wonderlijk, spookachtig bos van covers” genoemd door Uncut. ‘The Garden Of Earthly Delights’ uit 2019 werd in de internationale pers geroemd als ‘intrigerend’, ‘briljant en meeslepend’ en ‘heavy stuff’ en genomineerd voor een Noorse Grammy Award (Spellemannprisen). ‘Baudelaire & Piano’ uit 2020 kreeg vier sterren in de Financial Times, Irish Times en werd uitgekozen als “Critic’s Choice” in The Guardian. Susanna won drie Noorse Grammy’s voor eerdere releases. Superfan Bonnie Prince Billy’s recente album Wolf of the Cosmos’ was in zijn geheel een cover van Susanna’s album ‘Sonata Mix Dwarf Cosmos’ uit 2007. Susanna brengt haar muziek uit op haar eigen label, SusannaSonata.

https://susannamagical.com/

 

Album release: 13 augustus 2021

About Jessica de Wal