Susanna – Elevation

Susanna – Elevation

Voor Susanna staan gebeurtenissen niet op zichzelf; elke creatieve handeling is een reactie op wat eraan voorafging. Deze gedachte vormt de basis van haar twintigjarige muzikale carrière. In zijn puurste vorm is dit denkbeeld terug te horen op het vorige jaar uitgebrachte album ‘Baudelaire & Piano’, gebaseerd op de teksten van ‘The Flowers of Evil’ van de 19e-eeuwse Franse dichter Charles Baudelaire. Het nieuwe album ‘Elevation’ is vervolg op dit album uit 2020. Susanna’s liefde voor het werk van Baudelaire groeit op de nieuwe release uit tot een creatieve ontdekkingsreis die tape recordings, spoken word en zang combineert. Het resultaat is een unieke muzikale conversatie die verschillende eeuwen en muzikale disciplines overbrugt. Zoals Susanna het uitdrukt: “het is een tijdreis door verschillende creatieve dimensies.”

Susanna voelt zich erg aangetrokken tot Baudelaire’s wereldbeeld, dat vragen over religie en moraliteit met een zekere kracht en elegantie aanpakt. Het begon allemaal met een nieuwe Engelse vertaling van Baudelaire’s werk, door Anthony Mortimer. Susanna raakte in de ban van de gelaagde teksten, met hun “vele kleurschakeringen, stemmingen en emoties”. De rijke symboliek en beeldspraak maakten de gedichten tot inspirerend materiaal om te bewerken tot muzikale composities.

‘Baudelaire & Piano’ is het eerste album dat de Noorse zangeres helemaal solo heeft opgenomen. Ze beperkte zichzelf tot piano en zang om de teksten volledig tot uitdrukking te brengen. Op ‘Elevation’ zijn de liedjes net zo ingetogen en trefzeker, om de levendige beelden van Baudelaire; zoals immense sarcofagen, vluchtige geesten en sensuele visioenen van het paradijs, te omlijsten. Er is ook lichte verschuiving in thematische focus; ‘Baudelaire & Piano’ beschrijft “een griezelige cast van heksen, heidenen, wolven, vampiers en demonen“, het vervolg gaat over geliefden die verlangen naar extase en een spirituele dageraad.

In tegenstelling tot de solo opnames van ‘Baudelaire & Piano’ heeft Susanna voor ‘Elevation’ een aantal muzikanten uitgenodigd die haar ook ondersteunden tijdens een serie Baudelaire & Piano live shows in 2020 en 2021. De componist-improvisator Delphine Dora biedt plagende vertolkingen van de originele Franse teksten. De soundscapes en tape opnames zijn van Stina Stjern, bekend van Susanna’s Jheronimus Bosch project ‘Garden of Earthly Delights’ uit 2019. Stina omlijst het album met een melodie van gezoem en gesis, als mist die neerdaalt in het landschap. Deze muzikale bijdragen verdiepen de mystieke en suggestieve kracht van het album. Het resultaat is een boeiende smeltkroes van geluiden, door Susanna omschreven als een “een intuïtieve en collectieve ceremonie van het etherische en mystieke in het leven”.

De in Oslo gevestigde Susanna brengt sinds 2004 muziek uit als Susanna and the Magical Orchestra en ook alleen als Susanna, via labels als Rune Grammofon, ECM Records en haar eigen label SusannaSonata (opgericht in 2011). Ze heeft samengewerkt met artiesten als Jenny Hval, Bonnie ‘Prince’ Billy en John Paul Jones, neemt actief deel aan verschillende projecten, schrijft en componeert eigen muziek, en maakt persoonlijke interpretaties van andermans liedjes. Een constante factor in al deze projecten is altijd Susanna’s herkenbare stem. Een ander, altijd terugkerend element is Susanna’s verlangen om het onverwachte na te jagen. Ze is wars van conventies en brengt de werelden van jazz, hedendaagse klassiek, pop en experimentele klanken samen in haar eigenzinnige muziek.

Susanna heeft drie Noorse Grammy-awards ontvangen en tal van andere prijzen voor haar muziek en werk als artiest. Haar liedjes zijn gebruikt in tv-series als Grey’s Anatomy, Skins, SKAM en het recentere New Pope op HBO.

‘Elevation’ komt uit op 25 maart 2022.

www.susannasonata.com

About Jessica de Wal