Nederlands eerste specialist in tweedehands maatpakken heeft grote ambities

Nederlands eerste specialist in tweedehands maatpakken heeft grote ambities

Nederlands eerste specialist in tweedehands maatpakken heeft grote ambities

Resui introduceert het circulaire Instant Maatpak

Resui is een Haarlemse start-up die een innovatieve oplossing heeft bedacht voor het aanbieden van tweedehands pakken; het Instant Maatpak. Resui heeft een groot assortiment tweedehands maatpakken. De collectie is gekoppeld aan een zelfontwikkelde database, gebaseerd op machine learning en slimme algoritmes. Door een tweede leven voor een maatpak te creëren, wordt een flinke hoeveelheid CO2 en grondstoffen bespaard.

Verstandig omgaan met grondstoffen en middelen

De markt voor tweedehands kleding is groot en de populariteit van pre-owned kleding groeit. Met de huidige supply chain crisis en de klimaatcrisis is het belangrijker dan ooit om verstandig om te gaan met grondstoffen en middelen. De markt voor gedragen maatpakken kent nog geen goede circulaire optie, een kans die Piter Mandemaker met beide handen heeft aangegrepen.

 Van maatpakken van 2000 euro naar circulaire pakken van 200 euro

Piter Mandemaker  zit al meer dan twintig jaar in het vak. Zijn exclusieve maatpakken van 2000 euro gingen als warme broodjes over de toonbank, totdat de coronacrisis de verkoop nagenoeg stillegde.

Piter vertelt: “Ik heb deze tijd benut om iets nieuws te bedenken met focus op maatwerk en duurzaamheid. Onder de naam Resui zijn we begonnen met tweedehands maatpakken in te kopen. Alle pakken hebben we grondig geïnspecteerd,  gereinigd en de maten zijn opgenomen in onze zelfontwikkelde slimme database. Op deze manier kunnen we nu al in 95% van de gevallen de juiste maat uit onze collectie halen. Dit is nog maar het begin, we willen de collectie vergroten naar 5000 pakken. Hoe meer pakken we in de database hebben, hoe groter de kans dat we iedereen een Instant Maatpak kunnen bieden. Een perfect passend maatpak dat direct klaar is, tegen een aantrekkelijke prijs van 200 euro.” Naast pakken voor de database, ook op zoek naar financiering. Dit doet het bedrijf onder andere met behulp van de Provincie Noord Holland via PIM (Platform Investeringsgereed Innovatief MKB).

Crowdfunding voor tweedehands pakken vanaf 26 oktober

Resui heeft hierbij hulp nodig van iedereen die een maatpak in de kast heeft hangen dat niet meer gebruikt wordt. Van 26 oktober t/m 26 november doet Resui een crowdfunding voor tweedehands pakken. Als je een pak inlevert, ontvang je een korting van 50% op een Resui pak. Een pak van Resui kan altijd weer ingeruild worden voor een ander pak, wat de circulaire levensduur nog verder verlengt. Daarmee draagt Resui een steentje bij aan de doelen van het Beleidsprogramma Circulair Textiel 2020-2025. In 2025 wil de overheid in nieuwe textielproducten 25 procent gerecyclede en duurzame materialen verplicht stellen en er voor zorgen dat 30 procent van de grondstoffen, materialen en producten die op de Nederlandse markt worden gebracht, later gerecycled worden.

Hergebruik de meest duurzame oplossing

De mode industrie is behoorlijk vervuilend. En bovendien wordt er te veel geproduceerd. Hergebruik van kleding als tweedehands product is de meest duurzame manier van kleding consumeren. Hergebruik is zelfs duurzamer dan huren, toonde een toonaangevend onderzoek van het Finse wetenschappelijke tijdschrift Environmental Research Letters aan.

Op 26 oktober 2021 om 10.00 uur wordt Resui officieel gelanceerd. Neem alvast een kijkje op de website: https://resui.nl/

About Jessica de Wal