Langverwacht debuutalbum van Meadowlake is nu verkrijgbaar. Vanavond releaseparty in Vera, Groningen

Langverwacht debuutalbum van Meadowlake is nu verkrijgbaar. Vanavond releaseparty in Vera, Groningen

‘Meadowlake’ is het debuutalbum van de gelijknamige band uit Groningen. Onder leiding van producer Minco Eggersman heeft de band het minimalistische geluid van hun eerste EP ‘Elegy’ achter zich gelaten en gekozen voor een toegankelijker geluid. De vijf muzikanten gaan voor een energieke en volle sound die laat horen hoe ze als band gegroeid zijn. De albumrelease wordt gevierd met een releaseconcert in Vera, Groningen op vrijdag 11 mei 2018. 

Krachtige mix van degelijke indie-songs

Meadowlake is een jonge band, ontstaan uit vriendschap. Hun kenmerkende geluid is een krachtige mix van degelijke indie-songs omvat in een dikke deken van gitaar en echo. De band klinkt bij vlagen rustig als Beach House en dan intens als The National. Deze karakteristieke Meadowlake stijl ontstaat organisch als de band met zijn vijven muziek maakt. Zanger Jarno Olijve draagt ideeën aan, waarna de muzikanten zich met z’n allen op de muziek kunnen focussen en zo vorm kunnen geven aan het uiteindelijke liedje. In totaal ontstonden er op deze manier 30 nummers die zijn teruggebracht naar de 10 songs die op het album staan. Met zijn vijven werkten zij aan de liedjes afwisselend in huizen in Denemarken, Duitsland en Frankrijk. Vruchtbare periodes waarin zij telkens verder kwamen in het schrijfproces.

Verwerkingsproces

Tijdens het schrijfproces heeft het overlijden van de moeder van één van de bandleden veel impact gehad. De singles ‘Hot Punch’ en ‘Heavy’ gaan duidelijk over afsluiten en dingen achter je laten. Vlak voor dat Meadowlake het album afrondde, overleed ook de moeder van een ander bandlid, dit gaf een geheel nieuwe betekenis aan het verwerkingsproces en de nummers die al geschreven waren.

U2 en Slowdive

‘Hot Punch’ is een energiek nummer met een herkenbaar geluid, dat volgens de band soms associaties met U2 oproept. Het is één van de eerste liedjes die de band afrondde en het nummer heeft daarmee de richting voor de rest van het album aangegeven. Het door Slowdive geïnspireerde ‘Heavy’ is een liedje dat vaak is herschreven en na een lange reis toch op het album terecht is gekomen. Zanger Jarno vertelt: “Veel mensen kunnen zich identificeren met het nummer. Een Australiër kwam na een optreden naar ons toe en zei “the song hit me like a ton of bricks”. Een enorm compliment dat we iemand wiens moedertaal Engels is, zo hebben weten te raken.” ‘Heavy’ stond in de Spotify New Music Friday en New Alternative playlists en is inmiddels meer dan 45.000 keer gestreamd.

Krachtig en minimalistisch

De track ‘War’ is een belangrijk nummer voor toetsenist Gertine: “Het is een liedje waarin alle elementen samenkomen. Het is krachtig en minimalistisch en heeft een melancholie die je raakt. Tijdens onze liveset is het een soort rustmoment dat opnieuw de aandacht van het publiek pakt. We zingen het met zijn drieën en de hoofdrol is weggelegd voor de gitaarpartijen, die in elkaar vlechten.

Minco Eggersman

De release van het album ‘Meadowlake’ staat gepland voor 11 mei 2018. Het album is opgenomen in de Dufry Studio in Amsterdam en de Mailmen Studio in Utrecht onder productie van Minco Eggersman (at the close of everyday, The Spirit That Guides Us, This Beautiful Mess en natuurlijk Sally Forth Records).

www.fb.me/meadowlakeband

About Jessica de Wal