Schmieds Puls onderzoekt de cyclus van emoties op nieuw album ‘Manic Acid Love’

Schmieds Puls onderzoekt de cyclus van emoties op nieuw album ‘Manic Acid Love’

Schmieds Puls is een nieuwe naam, maar geen nieuwkomer. Het Oostenrijkse trio beleefde twee jaar geleden hun Nederlandse podiumdebuut op Eurosonic en brengt deze maand het derde album ‘Manic Acid Love’ uit. Hun vorige album ‘I Care A Little Less About Everything Now’ uit 2016 leverde Schmieds Puls de prestigieuze Amadeus Austrian Music Award op.

 ‘Manic Acid Love’ bestaat uit elf catchy liedjes die in eerste instantie aanvoelen als popsongs. Delicaat gitaarspel wordt gecombineerd met staccato zang die de luisteraar bij de kladden grijpt. Met een “jazzy attitude” schuwt Schmieds Puls het experiment niet en gaat flink de diepte in. Op ‘Manic Acid Love’ onderzoekt de band de cyclus van verschillende emoties. Van onvoorwaardelijke toewijding (Manic) tot diepe kwetsbaarheid en pijn (Acid) tot aan de mentale kracht om al deze hindernissen te overwinnen en uiteindelijk liefde (Love) en rust te vinden.

De charismatische frontvrouw Mira Lu Kovacs is in haar thuisland een graag geziene gast in de media. Met Schmieds Puls weigert ze zich te conformeren of in een hokje te laten stoppen. Mira heeft een uitgesproken mening en brengt in haar teksten belangrijke en soms beladen onderwerpen als feminisme en politieke kwesties op een sterke manier, zonder haar vrouwelijkheid en verfijndheid uit het oog te verliezen.

Een deel van mij wil dat mensen bang voor mij zijn“, zegt Mira. “Met “Manic Acid Love” eis ik op een zelfverzekerde en soms agressieve manier een dialoog. Het is ‘in your face’, waarbij ik op het randje balanceer tussen draaglijk en ondraaglijk”. Hiermee onderstreept zij het manische deel van de titel van het album.

Naast woede, is er op ‘Manic Acid Love’ ook ruimte voor subtielere emoties, zoals op de track ‘Don’t Love Me Like That’. Mira vertelt: “Ik wil de complexiteit uitleggen die ik in de liefde en in relaties ervaar. Tussen mij en de andere persoon is geen gevoel, situatie of verbintenis lineair. Het bestaat altijd uit meerdere facetten. Het wordt vooral moeilijk als het om tegengesteldheden gaat. Dat kan verwarrend en vermoeiend zijn, maar vaak verrijkt het ook mijn wereld. Niettemin is ‘Don’t Love Me Like That’ een liefdesliedje. Een brutaal en eerlijk liefdesliedje.

‘Manic Acid Love’ komt uit via  Play Dead Records / Rough Trade Distribution op 7 september 2018.

About Jessica de Wal