Susanna brengt nieuwe single “Alchemy of Suffering” uit

Susanna brengt nieuwe single “Alchemy of Suffering” uit

Midden in het donkere winterseizoen, nieuwe lockdownbeperkingen, brengt Susanna een nummer uit met de toepasselijke titel “Alchemy of Suffering”. Het is de eerste single van haar aankomende album “Elevation”, een vervolg op het veelgeprezen album “Baudelaire & Piano” uit 2020.

Omdat voor Susanna lijden en extase hand in hand gaan, herkende Susanna zichzelf direct in het eerste couplet van het Baudelaire gedicht en “Alchemy of Suffering”:

Nature, one man lend you fire,

Another dulls you with his grief.

What says to one: Here is the grave,

Says to the other: Glory, Life!

Sommige mensen klagen altijd over hoe afschuwelijk alles is, terwijl anderen overal mogelijkheden zien. Susanna zegt lachend: “Ik heb geleerd om een beetje van beide in mijn leven toe te laten, ik zal nooit een perfecte optimist zijn.”

Met een tranceachtig pianopatroon en Susanna’s onmiskenbare stem transformeert de 19e-eeuwse poëzie van Baudelaire in een moderne experimentele hymne. Muziekartiest Stina Stjern voegt een zwevende textuur toe met een mix van machinegeluiden die worden afgespeeld met taperecorders.

De in Oslo gevestigde artieste Susanna brengt sinds 2004 muziek uit als Susanna and the Magical Orchestra en ook alleen als Susanna, via labels als Rune Grammofon, ECM Records en haar eigen label SusannaSonata (opgericht in 2011). Ze heeft samengewerkt met artiesten als Jenny Hval, Bonnie ‘Prince’ Billy en John Paul Jones, neemt actief deel aan verschillende projecten, schrijft en componeert eigen muziek, en maakt persoonlijke interpretaties van andermans liedjes. Susanna heeft drie Noorse Grammy-awards ontvangen en tal van andere prijzen voor haar muziek en werk als artiest. Haar liedjes zijn gebruikt in tv-series als Grey’s Anatomy, Skins, SKAM en het recentere New Pope op HBO.

“Elevation” komt uit op 25 maart 2022.

Beluister de single via een streamingdienst naar keuze: https://ffm.to/susanna-aos

https://susannasonata.com/

 

About Jessica de Wal