Tweede album van Habitants vandaag uit

Tweede album van Habitants vandaag uit

Laat de muzikale herinneringen aan de jaren tachtig achter je; Habitants blaast met hun hedendaagse muziek het genre van trip rock nieuw leven in. Op 22 maart 2024 lanceert de Nederlandse band, opgericht door René Rutten van The Gathering, hun langverwachte tweede album: ‘Alma’.

Met ‘Alma’, geproduceerd door Attie Bauw, neemt Habitants je mee in de complexiteit van het mens-zijn. De negen nummers vormen een interessante mix van alternatieve rock, trip rock en dark wave. Met grootse en melancholische atmosferische melodieën, de prachtige etherische stem van zangeres Anne van den Hoogen (Rosemary & Garlic) en betoverende reverb gitaren van René Rutten (oprichter van The Gathering), laat Habitants je ronddwalen in vervreemdende werelden.

‘Alma’ (Spaans voor ‘ziel’) vertelt het verhaal van een vrouw die grip probeert te vinden in een gefragmenteerde wereld. Ze balanceert tussen kwetsbaarheid en kracht, een dynamiek die op speelse wijze tot uiting komt in talloze stemlagen en gitaargeluiden. Tegelijkertijd is ze verontrustend eerlijk over haar innerlijke strijd. Soms nodigt Alma je uit om op de golven van het leven te surfen, zoals in het nummer ‘Youth’. Op andere momenten trekt ze je diep in een zee van eenzaamheid, zoals te horen is in ‘If I Knew.’ Ze kan onbevreesd zijn in de liefde, zoals blijkt uit ‘Future You’, maar het volgende moment raakt ze doordrenkt van schaamte in ‘Cod Fishing’. Helaas, Alma is menselijk. Of toch niet? Dit intrigerende vraagstuk vormt de kern van ‘The Waiting Room’.

Het debuutalbum ‘One Self’ (2018) zette Habitants al op de kaart als een opkomende kracht in de alternatieve muziek-scene. De plaat kreeg wereldwijd lovende reacties. De band speelde diverse clubshows in Nederland en stond op festivals als Bruis, Booster en Oranjepop. Qua geluid bevindt Habitants, gevormd door drie vrouwen en twee mannen, zich ergens tussen Massive Attack, MONO en Portishead. Naast Anne van den Hoogen en René Rutten bestaat Habitants uit gitariste Gema Pérez, bassiste Mirte Heutmekers en drummer Jérôme Miedendorp De Bie.

‘Alma’ komt uit via het label Psychonaut Records. Het album wordt officieel gepresenteerd op 18 april in Nijmegen, in Doornroosje (Merleyn). Een overzicht van alle liveshows de komende tijd:

18 april – Merleyn, Nijmegen – ‘Alma’ album release show (uitverkocht)
21 april – Roadburn Festival, Tilburg
24 mei – Cacaofabriek, Helmond
31 augustus – Bruisfestival, Maastricht

Wil je alvast een voorproefje van wat je live kunt verwachten? Bekijk dan deze live sessie die Habitants opnam voor Heaven magazine: https://www.youtube.com/watch?v=GSThvpcBRew

Links:

Website: habitantsmusic.com
Facebook: facebook.com/habitantsmusic
Instagram: instagram.com/habitants_band 

Fotograaf: Hugo Thomassen

About Jessica de Wal