Vandaag uit: ‘Heart At Rest’, debuutalbum van Timo de Jong

Vandaag uit: ‘Heart At Rest’, debuutalbum van Timo de Jong

Timo de Jong maakt country folk en rock ’n roll muziek geïnspireerd door de jaren zestig, maar dan in een eigentijds en verfijnd jasje gestoken. Zijn diepe, warme zangstem doet denken aan de befaamde crooners van begin vorige eeuw.

Op 9 juni 2023 presenteert Timo zijn debuutalbum ‘Heart At Rest’ uit via Revanche Records. De twaalf liedjes op ‘Heart At Rest’ vormen een prachtige mix van moderne en vintage “vibes”. Een knik naar muziek uit het verleden, maar zonder nostalgie en zonder pogingen om cutting-edge muziek te willen maken, waardoor de muziek tijdloos klinkt.

Timo put inspiratie uit verhalen van zijn vriendenkring, zijn eigen ervaringen en soms uit een een ronduit originele invalshoek. Zoals voor het nummer ‘Cordyceps’, een lied over een parasitaire mierenschimmel, waarbij de luisteraar op kan merken dat het ook over henzelf kan gaan. Muzikaal is Timo beïnvloed door crooners Marty Robbins, Glen Campbell en Frank Sinatra en modernere acts die sounds uit het verleden vertalen naar moderne muziek zoals Theo Lawwrence, Sam Outlaw en Marlon Williams.

Timo’s zangstijl is ‘crooning’. Een stijl die draait om het creëren van een warme en gezellige sfeer, waardoor de luisteraar het gevoel krijgt te worden toegezongen door een goede vriend of geliefde. De intieme kwaliteit van Timo’s stijl maakt deze perfect voor het uiten van emoties en het overbrengen van teksten over liefde, verlangen en tederheid.

Alle liedjes op ‘Heart At Rest’ zijn door Timo geschreven. De instrumentalisten zijn Sander Veldman op drums en percussie, Haico Postma op basgitaar, Berend Rombouts op elektrische gitaar. Daarnaast is er veel ruimte voor David Gram (Tim Knol, Blackbird) met zijn prachtige pedalsteel gitaar, die het album naar een ander en hoger plan heeft getild. Gastbijdragen zijn er van Moira Mirck (viool), Robin IJzerman (backing vocals), Maaike Boonstra (trompet) en Thomas Olivier.

Optreden en contact met het publiek maken, is wat Timo het liefst doet. Hij trad al meer dan zeshonderd keer op, waaronder drie keer op Eurosonic Noorderslag en deed hij meerdere tours door Engeland. Op amuserende wijze zorgt Timo voor een aangename huiskamersfeer tijdens elk optreden. Hij vertelt: “Als muzikant ben ik romantisch; veel optreden en weinig verdienen. Die clichés leef ik en ik geniet er ontzettend van. Mijn live shows zijn goed verzorgd, van alle markten thuis en ongedwongen. Als ik ergens humor in zie, bijvoorbeeld een opmerking vanuit het publiek, dan kan ik daar erg snel op reageren. Die interactie is waar ik het allemaal voor doe.”

Beluister ‘Heart At Rest’ via Spotify.

Bekijk de Facebook van Timo de Jong voor een overzicht van alle optredens de komende maanden.

About Jessica de Wal