Albertine – innovatieve musicus met altviool

Albertine – innovatieve musicus met altviool

ALBERTINE is de gloednieuwe artiestennaam van de Rotterdamse musicus Yanna Albertine Pelser (1989). Sinds haar afstuderen aan het Codarts conservatorium in 2012 (klassiek altviool) heeft ze een carrière als improviserend altvioliste bij o.a. ‘Duncan Laurence’, ‘Karsu’ en ‘Caravan’ en is vast lid van het Rotterdamse ‘North Sea String Quartet’. Tevens remplaceerde zij in de Nederlandse beroepsorkesten (waaronder het Rotterdams Philharmonisch Orkest), maar al gauw bleek dat ze met name in het klassieke circuit haar artistieke ei niet kwijt kon. Al improviserend verdiepte ze zich in jazz en wereldmuziek, en heeft ze achter de schermen als singer-songwriter haar eigen nummers geschreven, zichzelf begeleidend op piano en door haarzelf uitgevonden unieke tokkeltechnieken op de altviool.

Sinds 2019 is zij één van de artiesten van Het Batavierhuis in Delfshaven, een verzamelplek voor Rotterdams talent in de kunsten. Daar ontmoette zij musici met wie zij graag samenspeelt, en ze verzorgde meerdere concertjes in het huis. In een tijd waarin het niet meer vanzelfsprekend is om live concerten te spelen, wil ze in deze periode een stap in een andere richting zetten: haar muziek bij de mensen thuis brengen door een plaat op te nemen. Op die manier kan haar stem toch weerklank vinden bij de mensen, en kan een breder publiek van haar muziek genieten.

De muziek kent invloeden van zowel klassieke muziek als 60/70-erjaren popmuziek (De Beatles, Joni Mitchell, Nick Drake) en de teksten gaan over het leven van een jonge vrouw in de stad. Zichzelf begeleidend op piano en altviool, zal op het album haar geluid worden uitgebreid door een band veelal bestaande uit Rotterdamse artiesten die zij ontmoet heeft in het circuit aldaar.

In september 2021 komt haar debuutalbum ‘Drops’ uit.

July 23, 2021