Project Sidelines (NL)

Project Sidelines (NL)

Verstoten vaderschap. Naar schatting hebben 80.000 vaders en hun familieleden hier mee te maken. Het project Sidelines vraagt aandacht voor dit onderbelichte thema.

De website Sidelines, die op  laat de portretten zien van een groep muzikale zijlijnvaders. Sidelines geeft deze vaders zo een gezicht en een stem. De mannen hebben allemaal een track gemaakt die gaat over gemis van hun kind.

De cijfers liegen er niet om; naar schatting 80.000 vaders en 16.000 moeders zien ongewenst hun kinderen niet meer. Een maatschappelijk probleem dat veel families treft, maar helaas nog vaak onderbelicht blijft. Sidelines wil hier verandering in brengen door de zijlijnvaders uit de schaduw te halen en het gesprek aan te gaan.

Sidelines is het initiatief van Kim Erkens en Jordi Filali. De twee leerden elkaar kennen toen ze studeerden aan de Rockacademie en zaten samen in het muzikale project Kroons. Jordi is twee jaar geleden voor het eerst vader geworden en heeft zijn kind slechts één keer mogen zien, vlak na de geboorte. Deze verdrietige situatie vormde voor Kim en Jordi de aanleiding om het project Sidelines te starten.

Sidelines lanceert op Vaderdag (19 juni 2022) een website met tien portretten door fotograaf Juan Carlos Villarroel. De vaders hebben allemaal te maken, of te maken gehad, met verstoten vaderschap. Deze situatie ontstaat onder andere wanneer bij een vechtscheiding de hoofdopvoeder (in de meeste gevallen de moeder) het kind weghoudt bij de ex-partner, met alle gevolgen van dien. Een deel van de Sidelines vaders heeft na rechtszaken, die gemiddeld een paar jaar hebben geduurd, omgang af weten te dwingen.

May 5, 2022