Swinder (NL)

Swinder (NL)

Geboren en getogen onder de rook van Groningen stad en met een Groninger woordenschat beperkt tot ‘moi’ wil singer-songwriter Bas Schröder (1983) jarenlang niets weten van het dialect dat in zijn geboortedorp gesproken wordt. Na een aantal studies, baantjes, bandjes en harten versleten te hebben volgen rond 2012 de eerste voorzichtige pogingen iets in het dan nog exotische Gronings te schrijven.

Niet gehinderd door enige kennis van het dialect en zodoende met het Groninger Woordenboek van K. ter Laan op tafel ontstaan onder de naam Swinder ​(Zwerver) de eerste teksten. Over gebroken harten en kapotte klokken, over drank, landbouw en werkloosheid: Skik ​meets Big Star.

De single ‘Noar Stad’ wordt het meest gedraaide Groningstalige nummer van 2013 en levert de inmiddels vijfkoppige band optredens op in onder meer De Oosterpoort en Vera en op festivals als Eurosonic, Welcome to the Village, Hongerige Wolf, Here Comes The Summer en Noorderzon. Door deze goedgevulde agenda en de nodige positieve persaandacht staat Swinder geprogrammeerd op Noorderslag 2015.

In datzelfde jaar werkt de band samen met Matthijs van Duijvenbode (o.a. Douwe Bob, Tangarine) aan het debuutalbum, dat in Maart 2015 bij Excelsior Recordings wordt uitgebracht. Diverse regionale hits volgen, en Swinder speelt van Delfzijl en Den Horn tot Antwerpen en Hamburg en tourt met de Vlaamse band Fixkes door heel Nederland.

Een vervolg op de debuutplaat laat lang op zich wachten. Het schrijfproces raakt in het slop door het welbekende​ writers block en onderlinge verdeeldheid over de te kiezen muzikale richting. Na het beëindigen van de samenwerking met platenlabel Excelsior lijkt de keuze tussen stoppen of doorgaan onvermijdelijk. Na een korte afkoelperiode wordt de draad toch weer opgepakt, de ambities bijgesteld en mede door de samenwerking met Tim Knol lijkt het vlammetje weer aangewakkerd. Gedeeltelijk in Groningen, gedeeltelijk in Hoorn wordt met Knol achter de knoppen eind 2018 het album afgerond.

Zonder nog langer al te veel te mikken op nationaal succes en ​airplay wordt zowel op muzikaal als op tekstueel vlak de verdieping gezocht. In de beatlesque popsongs, sobere folk en dan weer uitbundig gearrangeerde tekstcollages komen thema’s als eenzaamheid, liefde, vastklampen en loslaten aan bod. Dikwijls tegen de achtergrond van zowel het Groninger platteland uit een jeugd die nu toch echt wel voorbij is, als tegen die van een stad, waar de onvermijdelijke volwassenheid op de loer ligt. Vaker dan eerst wordt de autobiografische authenticiteit nu afgewisseld met een vrijere tekstbenadering, waaraan ook de niet Gronings sprekende luisteraar zijn eigen invulling kan geven. Zoals een Amsterdammer ooit zei: “Ik doe gewoon net alsof het Zweeds is”.

In Mei 2019 wordt het album, getiteld ‘Nosk’ gepresenteerd in Vera te Groningen.

April 3, 2019