‘Earthbound’ van LAVALU vandaag uit

‘Earthbound’ van LAVALU vandaag uit
Op 25 maart brengt LAVALU haar nieuwe album ‘Earthbound’ uit.
There is nothing that I hope for now
LAVALU bevrijdt zichzelf in laatste deel van haar drieluik

Na deel I en deel II ‘Solitary High’ en ‘Midair’ sluit producer, songschrijver, zangeres en pianist LAVALU haar trilogie af met: ‘Earthbound’. Dit zelf-geproduceerde album verhaalt over het omarmen van teleurstellingen: “De vrouwelijke toon is ons heel lang onthouden.”

Beluister ‘Earthbound’ via de streamingdienst van je keuze: https://lnk.fu.ga/lavalu_earthbound

Vrouw
Ter afsluiting van haar drieluik besluit LAVALU (Marielle Woltring) het over een andere boeg te gooien. Onlangs, tijdens het kijken naar de films ‘Lost Daughter’ en ‘Power of the Dog’, valt haar iets op. Zonder te weten wie de makers zijn ziet Marielle dat er iets anders is aan deze films. De toon van vertellen is anders. Uiteindelijk komt zij er achter dat beide films zijn geregisseerd door vrouwen. En ineens is dat wat ze ook herkent in haar eigen nieuwe album: de vrouwelijke hand.
We hebben allemaal op een soort streng dieet gezeten in film en muziek de afgelopen decennia, de vrouwelijke toon is ons lang onthouden. Het heeft iets te maken met zachte kracht. En met alle crises momenteel is dat een toon die we in alle lagen van onze samenleving hard nodig hebben.

Productie
Marielle besluit het volledige album zelf te produceren. Voor het maken van dit album is heel specifiek nagedacht over waar wat werd opgenomen. Marielle besloot dit voor het grootste deel te doen op de voor haar meest eerlijke en intieme plek, haar eigen huis.
Ze huurde een vriend in die haar leerde om vocalen zelf op te nemen. Ook keerde ze terug naar haar vertrouwde Ibach piano in haar woonkamer; de piano waaraan zij al haar songs heeft geschreven. De zang nam ze op zittend op de bank in haar chillpak met een dekentje om haar heen geslagen.
Hoe intiem wil je het krijgen? Zingend op de bank, op de plek waar op dit moment de knuffel van mijn dochter staat. Achter mijn eigen piano met op de achtergrond de vogeltjes die rond ons huis vliegen die je ook terug hoort op de opnames. De plek waar ik mij het meest mezelf voel.”

Teleurstellingen
De pop en klassieke artiest vertelt met Earthbound het verhaal van het omarmen van je teleurstellingen. Een album over accepteren dat hoe hard je ook je best doet heel vaak dingen gewoon niet lukken. “Ik ben opgevoed door een moeder die enorm groot geloof had in de maakbaarheid van jezelf en de samenleving en ik kom er de afgelopen jaren middels een halve burn-out achter dat het gewoon niet zo werkt.
Haar hele leven heeft Marielle pijn en teleurstellingen willen bezweren door in een high te belanden. Door concerten te geven, te drinken met vrienden, verliefd te worden. Deze high probeerde ze te vangen, vast te houden en te rekken. Maar nu ondervindt zij juist bevrijding in het omarmen van de pijn waardoor zij deze highs helemaal niet meer nodig heeft.
Als ik de teleurstellingen waar ik nu over zing omarm dan glijdt de zwaarte van me af. Je kunt in het leven wel een glitterpak aantrekken, maar uiteindelijk sta je toch met je poten in de modder, haha.

Trio-bezetting
Dicht bij de grond -ook in sound- speelt LAVALU nu voor het eerst in trio-bezetting. Roosmarijn Tuenter (altviool en zang) en Paul Rittel (cello en zang) zijn beiden artiesten met net als LAVALU één voet in de popmuziek en één in de klassieke wereld. Earthbound put kracht uit de bassen van de piano, de warmte van altviool en de diepte van cello. En toch, samen brengen ze meer effectpedalen naar het podium dan de gemiddelde pop-act. LAVALU’s ‘Kamermuziek voor nú’ krijgt er een stevig broertje bij. Earthbound klinkt warm en als een veilige haven, maar neemt je tegelijkertijd mee op pad door de krochten van een maker in reflectie. Songs die je geest laten vliegen, onder de urgente en innige begeleiding van LAVALU en haar trio.

De conclusie van dit drieluik luidt: omarm je teleurstellingen.
Welkom aan de voet van de berg.
Je kunt ver naar boven kíjken.
Maar de mens is earthbound.

Van maart tot en met april tourt LAVALU met haar nieuwe show. Na een reeks intieme try-outs in o.a. Leeuwarden en Enschede vindt de officiële première op 8 april a.s. plaats in Het Concertgebouw in Amsterdam. De tour sluit zij af met een optreden in LAVALU’s hometown, het Arnhemse Musis.

Bio
LAVALU (1979) is geboren in Cleveland (USA). Ze is autodidact in componeren & arrangeren en schreef o.a. voor het Residentie Orkest, Noord Nederlands Orkest en Het Gelders Orkest. Ze componeerde alle muziek voor het theaterspektakel Het Pauperparadijs, waarmee ze na twee uitverkochte seizoenen in de zomer van 2018 vijf weken in Carré speelde. In 2019 werd ze hiervoor als eerste vrouwelijke componist ooit genomineerd voor een Musical Award voor ‘Beste Muziek’. Naar aanleiding van die nominatie schreef zij in NRC een vlammend opiniestuk onder de kop ‘Meiden, laat je niet afremmen.’ Met haar vorige soloalbum ‘Solitary High’ (2017) speelde zij gedurende twee jaar meer dan tachtig shows in binnen- en buitenland. In 2019 volgde deel II van haar drieluik: ‘Midair’. In 2020 wint zij Beste Live Act bij de 3voor12 Gelderland Awards. In 2021 speelde zij samen met het Koor van de Nationale Opera eigen songs in Ziggo Dome. Onlangs is de dansfilm WeArnhem III uitgekomen i.s.m. Introdans met de hiervoor speciaal door haar geschreven compositie ‘Morph’ voor zang, piano en Phion orkest. Met haar laatste uitgebrachte single ‘Oozing’ belandde zij in de New in Pop playlist van Apple Music, een uitgebreid interview in De Gelderlander volgde en radio 4 programma Podium (presentatie: Dieuwertje Blok) heeft de nationale radio-première op 25 maart, waar LAVALU met haar nieuwe trio songs van haar nieuwe album live ten gehore zal brengen.

Website Lavalu
www.lavalu.nl

About Jessica de Wal