Nieuwe album ‘Nosk’ van Groningse band Swinder vandaag uit

Nieuwe album ‘Nosk’ van Groningse band Swinder vandaag uit

‘Nosk’ is de titel van het tweede album van de Groningstalige popband Swinder. Het album, geproduceerd door Tim Knol, is vandaag uitgekomen en wordt op 17 mei gepresenteerd in Vera, Groningen.

Verdieping na radiostilte

Na een periode van relatieve radiostilte heeft de band op ‘Nosk’ zowel op muzikaal als op tekstueel vlak de verdieping gezocht. Thema’s als eenzaamheid, liefde, vastklampen en loslaten komen aan bod in tien liedjes die variëren van een  Beatlesque geluid tot sobere folk tot uitbundig gearrangeerde tekstcollages.

Onvermijdelijke volwassenheid

De songs spelen zich dikwijls af tegen de achtergrond van zowel het Groninger platteland uit een jeugd die nu toch echt wel voorbij is, als tegen die van een stad, waar de onvermijdelijke volwassenheid op de loer ligt. Vaker dan eerst wordt de autobiografische authenticiteit nu afgewisseld met een vrijere tekstbenadering, waaraan ook de niet Gronings sprekende luisteraar zijn eigen invulling kan geven. Zoals een Amsterdammer ooit zei: “Ik doe gewoon net alsof het Zweeds is”.

Tim Knol

‘Nosk’ (Gronings dialect voor “complete stilte in de natuur”) is de opvolger van de titelloze debuutplaat uit 2015. Het album is in Hoorn opgenomen en geproduceerd door singer-songwriter Tim Knol in zijn MI5 Studios. Op een aantal nummers van het album is de zanger ook te horen in de achtergrondvocalen.

Bekend in het Hoge Noorden
Swinder is met name in het Hoge Noorden bekend door de singles ‘Noar Stad’, ‘Vief Veur Elf’ en ‘Twijde Hans’. De band treedt veelvuldig op, zowel binnen als buiten de provincie- en landsgrenzen in onder meer De Oosterpoort en Vera en op festivals als Eurosonic, Welcome to the Village, Hongerige Wolf, Here Comes The Summer en Noorderzon.

Swinder albumpresentatie ‘Nosk’ + geheim voorprogramma

Vrijdag 17 mei 2019
Vera, Groningen
Aanvang: 21.00 uur
Toegang: € 2,50

Meer informatie en kaartverkoop: https://www.vera-groningen.nl/events/swinder-2/?lang=nl
www.swinder.nl

About Jessica de Wal