Snowapple strijdt voor meer aandacht voor vrouwenkwesties; nieuwe video en tourdata rondom ‘La Llorona’

Snowapple strijdt voor meer aandacht voor vrouwenkwesties; nieuwe video en tourdata rondom ‘La Llorona’

De release van ‘La Llorona’ in Nederland en Mexico was voor Snowapple het startsein van een bijzondere reeks evenementen. Met het multidisciplinaire kunstproject ‘La Llorona – Ser Mujer’ vraagt de Nederlands/ Mexicaanse band aandacht voor een ingrijpend maatschappelijk probleem in Mexico: de feminicides (vrouwenmoorden). Het succes van ‘La Llorona’ krijgt nu een vervolg met een aantal nieuwe speeldata in Nederland, de aankondiging van een twee maanden durende tour door Mexico en de release van een prachtige, nieuwe video.

In Nederland organiseerde Snowapple een reeks evenementen in diverse steden samen met Humanity House, Mama Cash, Fifth Friday Sisterhood, en de UvA. Verschillende disciplines als muziek, theater, politiek, (ondergronds) activisme en de academische wereld werden zorgvuldig bij elkaar gebracht om het bewustzijn rondom vrouwenrechten te vergroten. Tijdens de ‘La Llorona’ tour werd de band vergezeld door de bekende Mexicaanse activist Norma Andrade en de Mexicaanse veelbelovende animatiekunstenaar Adriana Ronquillo, die de video maakte voor ‘La Llorona’.

In maart 2019 toerde de band door Mexico, met als hoogtepunt het optreden op Zocalo Square in Mexico City tijdens de Women’s March op Dia International de la Mujer (internationale vrouwendag in Mexico-stad). Dezelfde dag presenteerden ze de ‘La Llorona’ animatievideo in de Cineteca Nacional. Gevolgd door een tour langs universiteiten UNAM, Tlaxcala, Veracruz en Chiapas. Samen met een groep muzikanten, video-animators, journalisten, advocaten, filosofen en in sommige gevallen de moeders van enkele van de verdwenen vrouwen ging Snowapple het gesprek aan. Diverse media optredens op de Mexicaanse tv en radio vloeiden hieruit voort.

Dit najaar zal Snowapple terugkeren naar Mexico voor een tour van twee maanden langs belangrijke plekken zoals universiteiten en verschillende theaters door het hele land. De groep gaat wederom met de bevolking van Mexico in gesprek over het gezamenlijke probleem van geweld tegen hun vrouwen. Daarnaast zal de groep ook in het hele land optreden met Project Lucy,  een episch, multidisciplinair theaterstuk, dat muziek, mime, poppenspel en wetenschap integreert. In een raamvertelling reist de eerstgevonden vrouw, genaamd Lucy langs de werelden van krachtige en inspirerende vrouwen die geschiedenis van de mensheid hebben beïnvloed. De single ‘La Llorona’ is onderdeel van Project Lucy. De single heeft sinds de release al meer dan 85.000 streams op Spotify.

Er is sinds kort een nieuwe video van ‘La Llorona’* uit met een prachtige live uitvoering: https://www.youtube.com/watch?v=YWyA_waRWLo

Aankomende Snowapple speeldata in Nederland:

Zondag 30 juni – 25 jaar MAPA, Haarlem
Zaterdag 31 augustus – Vondelpark Openluchttheater, Amsterdam
Zondag 1 september – Roode Bioscoop, Amsterdam
Vrijdag 6 december – Roode Bioscoop, Amsterdam

*‘La Llorona’ is een bekend Zuid-Amerikaans folkloreliedje. “De huilende vrouw” is de geest van een vrouw die haar kinderen heeft verloren en naar ze op zoek is. Voor Snowapple schreef de Mexicaanse journalist/ schrijver Pedro Miguel (van kwaliteitskrant La Jornada) een alternatieve tekst, die gaat over de vrouwenmoorden. “Vrouw zijn is een misdaad, llorona met een duidelijke straf: gegrepen door vier schurken, llorona, ze pakten je leven af“. Het nummer is opgenomen met producer Zlaya Loud in de legendarische Studios La Fabrique (Radiohead, Nick Cave) in Frankrijk.

www.snowapple.nl

About Jessica de Wal