Nederlands/ Mexicaanse band Snowapple treedt op in Mexico-Stad tijdens Internationale Vrouwendag manifestatie

Nederlands/ Mexicaanse band Snowapple treedt op in Mexico-Stad tijdens Internationale Vrouwendag manifestatie

Snowapple vraagt met hun nieuwe single ‘La Llorona’ aandacht voor de femicides in Mexico waarbij vrouwen zonder reden ontvoert en vaak om het leven gebracht worden. Vandaag, op Internationale Vrouwendag, geeft Snowapple een optreden op het Plaza de la Constitución (Zócalo) in Mexico-Stad.

‘La Llorona’ is een bekend Zuid-Amerikaans folkloreliedje. “De huilende vrouw” is de geest van een vrouw die haar kinderen heeft verloren en naar ze op zoek is. Voor Snowapple schreef de Mexicaanse journalist/ schrijver Pedro Miguel (van kwaliteitskrant La Jornada) een alternatieve tekst, die gaat over de vrouwenmoorden. “Vrouw zijn is een misdaad, llorona met een duidelijke straf: gegrepen door vier schurken, llorona, ze pakten je leven af“. Het nummer is opgenomen met producer Zlaya Loud in de legendarische Studios La Fabrique (Radiohead, Nick Cave) in Frankrijk.

Voor de videoclip werkte Snowapple samen met Adriana Ronquillo en haar team van La Furia Estudios. Adriana is een Mexicaanse animatie/ filmmaker die op het Filmfestival van Cannes in 2018 werd geprezen voor haar kritische film ‘Ticho’. Snowapple’s frontvrouw Laurien Schreuder over ‘La Llorona’: “Onze bassist Cynthia Martinez vertelde mij over de vrouwenmoorden en dat ze daar graag iets mee wilde doen. Samen met tekstschrijver Pedro Miguel en videomaker Adriane Ronquillo besloten we om dit project aan te gaan om aandacht te vragen voor het probleem. We willen onze steun betuigen aan de slachtoffers en aan de mensen die zich inzitten om de femicides te bestrijden.”

De afgelopen zes jaar heeft Snowapple de wereld rondgereisd en albums opgenomen met een keur aan muzikanten. Waaronder een Syrische band, een Japans ensemble en een koor uit Letland. De nieuwste samenwerking met Mexicaanse muzikanten, was zo succesvol dat het resulteerde in meerdere tournees in Mexico, de VS en Europa, waaronder verschillende tv- en radio-optredens en de release van het album ‘Wexico’ in 2018. Het genre overstijgende geluid van Wexico, dat door menigeen wordt omschreven als popfolk/ opera/ avant-garde-cumbia, leidde tot media aandacht van o.a. OOR, Grazia, NPO Radio 1, Musicmaker en Lust For Life. La Llorona is onderdeel van Project Lucy, het muziektheater stuk dat Snowapple maakte samen met Studio Mapa. De release van het ‘Project Lucy’ studioalbum staat gepland voor eind 2019 via ZIP Records.

www.snowapple.nl

* bron: https://justiceinmexico.org/femicidesinmexico/

About Jessica de Wal