Debuutalbum van Miriam Moczko vandaag uit

Debuutalbum van Miriam Moczko vandaag uit

Sinds vandaag is ‘Heimat’ uit, het debuutalbum van Miriam Moczko. ‘Heimat’ is een warme plaat met een persoonlijk verhaal. 

 ‘Heimat’ is een melancholisch en hoopvol indie-folk album met een akoestische basis. De zang en stem en getokkelde altviool zijn ingebed in akoestisch instrumenten als gitaar, piano, strijkers, blazers met af en toe een laagje synths of elektronische effecten.

Ik wilde dat het album zou klinken alsof ik náást jou zou zitten als je de liedjes luistert. Ik wil mij sámen met jou kunnen verliezen in de muziek”, vertelt Miriam.

In elf liedjes verkent Miriam de verschillende kanten van roots. Die van haarzelf en haar familie en in meer algemene zin; wat betekent het eigenlijk om je ‘ergens thuis te voelen.’ Heimat is geïnspireerd door gevoelens, herinneringen aan gebeurtenissen, voorwerpen en plekken.

De zangeres licht toe: “Heimat is een album over mijn familiegeschiedenis en die van mijn ouders en voorouders. Over onze wortels, die liggen in de provincie Opper-Silezië in Polen, dat voor WOII nog Duitsland was. Over het trauma van deze oorlog. Over de relatie met mijn ouders die vertrokken naar West-Duitsland. Opgroeien met en opgevoed worden door ouders met een andere moedertaal dan de mijne.”

Miriam maakt muziek als antwoord op de schoonheid en de pijn die zij in het leven tegenkomt. Met haar altviool en een minimaal gebruik van effecten creëert zij landschappen waar haar stem de luisteraar de weg wijst. Haar melodieën zijn doorspekt van melancholie en hoop terwijl ze in haar teksten altijd op zoek is naar een diepgaande esthetiek.

Miriam werkte de afgelopen jaren al verschillende (creatieve) projecten en maakte de bewuste keuze om nu pas een album uit te brengen. Zij heeft de tijd genomen om haar eigen stijl te laten rijpen en gewacht op het juiste moment om Heimat uit te brengen.

‘Heimat’ is een perfecte soundtrack om te luisteren tijdens een moment voor jezelf, op je koptelefoon tijdens een lange treinreis of tijdens een wandeling in de natuur.

Geproduceerd door LAVALU en gemixt door de Duitse toonmeester Peter Schmidt (o.a. Peter Fox en Wallis Bird) in de Ballsaal Studios in Berlijn. Miriam is één van de artiesten van De Basis in Nijmegen, de muzikale homebase, mede opgericht door De Staat.

Miriam Moczko is beïnvloed door singer/songwriters als Conor Oberst, Sharon Van Etten, Aldous Harding, Sufjan Stevens, Sophie Hunger, This is the Kit en Nadia Reid.

‘Heimat’ komt uit op 6 april 2022 via Whalefish Records. Op zaterdag 9 april speelt Miriam op het Booster showcasefestival in Enschede.

www.miriammoczko.com/

About Jessica de Wal