Deleyaman brengt negende studioalbum ‘The Sudbury Inn’ vandaag uit

Deleyaman brengt negende studioalbum ‘The Sudbury Inn’ vandaag uit

Op 9 juni 2023 brengt Deleyaman hun negende studioalbum “The Sudbury Inn” uit. Een collectie van elf liedjes waarvan sommige verwijzen naar de bundel “Tales of a Wayside Inn”, van Henry Wadsworth Longfellow uit 1862. De Amerikaanse dichter baseerde zijn teksten op de waargebeurde verhalen van zeven reizigers die zich rond de open haard   verzamelden van de Wayside Inn, in Sudbury, Massachusetts. Andere teksten op “The Sudbury Inn” zijn ontleend aan dichters als Paul L. Dunbar, Sara Teasdale, Emily Bronte, Paul Verlaine en John Brereton. Alle andere teksten zijn geschreven door Deleyaman voorman Aret Madilian.

De albumopener is het zachte folk georiënteerde “Spring Song” dat wordt gevolgd door het nummer “A Tale” waarvan de tekst de sfeer van het album bepaalt. Het vrolijke nummer “Willow” dat volgt, ontleent zijn tekst aan een gedicht van Sara Teasdale. “Many Years Late” is een intiem lied gezongen door Beatrice Valantin over een liefde die op latere leeftijd is gevonden.

Het titelnummer “The Sudbury Inn” verwijst rechtstreeks naar het eerdergenoemde “Tales of a Wayside Inn”. Daarna volgen twee ballads waaronder “Another Evening” en “La Saulaie”, een lied in het Frans met tekst van Paul Verlaine. “The Late Hour” ontleent de tekst aan een gedicht van Emily Bronte, wiens tekst contrasteert met het jazzy gevoel van het nummer en de tenorsax gespeeld door Eric Plandé.

“Moment of Peace” is een sfeervol nummer waar de stemmen, blazers en de oud in verstilde conversatie zijn. “Gold is Fading into Gray” is een bitterzoete track die het vallen van de avond beschrijft en woorden leent van Paul Laurence Dunbar. Het arrangement van koperblazers, strijkers en viool doet denken aan een mariachi-stuk. De album afsluiter “Silent Ship” waarvan de teksten zijn geschreven door Aret Madilian, is een lied opgedragen aan degenen van wie we houden die niet langer bij ons zijn.

Deleyaman’s Aret Madilian en Beatrice Valantin van Deleyaman kregen tijdens enkele opnamesessies van het album gezelschap van zes muzikanten. Artyom Minasyan op duduk, Eric Plandé op tenorsax en fluit, Pierre Baillot op sopraansax, oud en bansuri, Madalina Obreja op viool en Benoit Fournier op drums. Jules Maxwell (Dead Can Dance, Lisa Gerrard) is te horen als gastpianist op de track “Another Evening”.

De muziek van Deleyaman is moeilijk in één genre te vatten. De sound varieert van postpunk tot Anatolische mystiek, van donkere ballads tot existentiële poëzie, van impressionisme tot minimalisme.

Deleyaman werd in 2000 opgericht door de Amerikaanse multi-instrumentalist Aret Madilian en de Franse zangeres Beatrice Valantin. Ze hebben sindsdien negen studioalbums uitgebracht en hebben verschillende keren door Europa en Noord-Amerika getourd. Critici onderstrepen Deleyaman’s emotionele, minimalistische en elementaire benadering van muziek maken. De bandleden van Deleyaman hebben verschillende culturele achtergronden en hun muzikale invloeden zijn dan ook enorm divers. Van oude Anatolische muziek naar ambient, postpunk, tot experimentele en coldwave. Hun raadselachtige geluid treedt ver buiten de grenzen van de mainstream pop – en rockmuziek. Deleyaman volgt een eigen pad en houdt geen rekening met de huidige trends in de muziekindustrie.

“The Sudbury Inn” komt uit op 9 juni 2023. Na de release volgt een reeks Europese concerten.

Bezoek de website van Deleyaman voor meer informatie.

About Jessica de Wal