Emotie-junkie Borka Balogh brengt debuutalbum uit

Emotie-junkie Borka Balogh brengt debuutalbum uit
De muziek van Borka Balogh is mysterieus en dramatisch, inspirerend en hoopvol. De tien songs op het debuutalbum illustreren de continue interne strijd tussen de lichte en donkere kant van de indieartiest. Geïnspireerd door sterke, vrouwelijke muzikanten en teruggrijpend naar haar Hongaarse roots, onthult de zangeres een kwetsbaarheid die ze nog niet eerder heeft laten zien. 

Omhels je donkere kant

Borka Balogh nodigt haar luisteraars uit om niet langer weg te rennen voor innerlijke demonen en spoort hen aan de donkere kant, die in iedereen aanwezig is, te omhelzen. Iets wat ze heeft geleerd van haar eigen liedjes. Ze vertelt: “Ik ben een emotie-junkie en creëerde daarom een wereld waar ik het volledige spectrum van al mijn emoties onder ogen kan zien. Via mijn muziek wil ik deze wereld delen met iedereen die daar behoefte aan heeft.

Donker spectrum van emoties en gebeurtenissen

Borka schreef het album liedje voor liedje. Toen ze het eerste nummer ‘Gone’ schreef, had ze nog geen idee hoe het album er als geheel uit zou komen te zien. Naarmate ze meer nummers componeerde, begon ze een duidelijk patroon te zien dat in elk nummer te vinden is; het donkere spectrum van emoties en gebeurtenissen in het leven waarvan Borka het gevoel heeft dat er op de één of andere manier niet genoeg over gepraat wordt.

Alleen plek voor gelukkige momenten

Borka licht toe: “Pijn, depressie, familietragedies, verknoeide levensroutes, hartzeer; al die dingen die ik heb meegemaakt waarvan ik besefte dat veel mensen er ook doorheen gaan. Ik heb het gevoel dat mensen erg bang zijn om over deze dingen te praten. In de wereld waarin we leven, lijkt alleen plek te zijn voor de gelukkige momenten. Terwijl de negatieve aspecten die ook bij het leven horen, in diskrediet worden gebracht. Ik wil dat mijn luisteraars het gevoel hebben dat ze er met hun zorgen niet alleen voor staan. Het is ook gewoon prima om de moeilijke momenten te delen.

Sterke, vrouwelijke muzikanten

Borka vindt haar inspiratie veelal bij sterkte, vrouwelijke muzikanten. Zangeressen uit de twintigste eeuw, die zongen over serieuze worstelingen zoals Janis Joplin en Mariska Veres van Shocking Blue. Een eigentijdse muzikant tegen wie de Hongaarse opkijkt, is AURORA omdat zij een wereld voor haar fans heeft gecreëerd waar iedereen zichzelf kan zijn. Een andere held is Alice Phoebe Lou omdat zij haar huidige succes volledig onafhankelijk heeft bereikt, een pad dat Borka Balogh ook wil volgen.

Bandgeluid

Anders dan Borka’s eerste EP, waarop de zangeres zich meer als singer-songwriter manifesteerde, heeft het debuutalbum een echt bandgeluid, met Borka als frontvrouw. De band bestaat uit Remy de Kok op gitaar, Marieke Berkvens op toetsen, Yaresh Soekhlal op  bas en drummer Guus Veldman.

Levensveranderend keerpunt

Geïnspireerd door de bloeiende indie-muziekscene in West Europa, besloot Borka twee jaar geleden haar toenmalige geliefde achterna te reizen naar Nederland, want heeft geleid tot een levensveranderd keerpunt in haar muziekcarrière. Toen de relatie eindigde, gebruikte de zangeres haar liefdesverdriet om haar donkere kanten te verkennen.

Releaseparty in Cinetol, Amsterdam op 30 september

Na de EP ‘Traces Of You’ uit 2018, is ‘Borka Balogh’ de tweede release. De release van ‘Borka Balogh’ wordt op 30 september gevierd in Cinetol in Amsterdam, met FOSS in het voorprogramma.

www.borkabalogh.com

 

About Jessica de Wal