ViVii maakt van maandag de fijnste dag van de week met nieuw album ‘Mondays’

ViVii maakt van maandag de fijnste dag van de week met nieuw album ‘Mondays’

‘Mondays’ is de titel van het nieuwe album van de Zweedse band ViVii. Het is de opvolger van het succesvolle debuutalbum dat in 2019 verscheen en meer dan 16 miljoen keer is gestreamd. ‘Mondays’ komt op 21 mei 2021 uit via het Zweedse label Dumont Dumont (bekend van Sean Christopher, Charlie Cunningham, RY X en Josin).

Beluister het album via de streamingdiensten: https://orcd.co/vivii_mondays

Bij ViVii staan kameraadschap en muziek op een gedeelde eerste plaats. Naast het persoonlijke partnerschap van vocalisten en multi-instrumentalisten Emil en Caroline Jonsson gaat hun vriendschap met multi-instrumentalist en producer Anders Eckeborn ook ver terug. Hun loyale band ondersteunt de vreemde maar functionele manier waarop het dreampop trio hun nieuwe album schreef, produceerde en opnam.

Emil vertelt: “Voor de opnames van het nieuwe album spraken we elke maandag af in onze studio om samen muziek te maken. Daardoor maakten we van de maandag een dag om naar uit te kijken: de beste dag van de week. In zekere zin probeerden we het verleden te herschrijven; toen we opgroeiden keken wel altijd enorm op tegen maandagen. Onze studio binnengaan staat voor ons gelijk aan het betreden van een veilige haven, waar alles mogelijk lijkt en er geen regels in welke vorm dan ook moeten worden gevolgd.” Eén keer per week werken, alleen op maandag, want de rest van de week hebben de muzikanten andere, serieuze banen, Emil werkt op een begraafplaats waar hij over het plaatsen van de urnen gaat, Caroline is economisch adviseur en Anders is accountant.

Caroline en Emil zijn geboren en getogen in de Zweedse kuststad Göteborg, en ontmoetten elkaar op een kinderkamp. Daar ontstond de basis voor een levenslang bondgenootschap dat  decennia later nog even sterk is. Vriendschap groeide uit tot romantiek en in hun late tienerjaren vormden ze een stel. Toen ze begin twintig waren, zijn ze getrouwd. Na een aantal jaar internationale muzikale avonturen te hebben beleefd (o.a. on the road in Amerika met soulartiest Tye Tribbett) keerden Caroline en Emil terug naar Zweden. Al snel volgde gezingsuitbreiding, en werd ook de band ViVii geboren. Verrassend genoeg heeft de komst van de kinderen de muzikale ambities niet laten ontsporen – integendeel. “Toen de kinderen geboren werden, kwamen we juist aan schrijven en opnemen toe”, legt Emil uit. “Met hun geboortes kwam er ook structuur in ons leven.

Het duo ging aan de slag met hun eigen stijl, waarbij ze geluiden en melodieën lieten versmelten en inspiratie putten uit de muziek van hun jeugd: de oude deuntjes die kraakten op de vinylplaten van grootouders, kerkliederen, indiepop juweeltjes, klassieke muziekstukken (“Bach, natuurlijk.”) en gospelkoren. De komst van producer Anders Eckeborn tilde de dreampop van ViVii naar een hoger niveau. “Anders is geweldig, er is geen geluid waar hij niet van houdt. Voordat hij erbij kwam, werkten we eeuwen aan onze muziek. Toen we Anders erbij betrokken, werd het makkelijker. We zijn alle drie traag, maar samen komen we toch tot prachtige resultaten. Hij groeide langzaam maar zeker uit tot onze producer, vriend en volwaardig bandlid“, vertelt Caroline.

Vivii’s tweede studioalbum ‘Mondays’ is de opvolger van het veelgeprezen titelloze debuutalbum uit 2019, een album dat meer dan 16 miljoen keer is gestreamd, waarbij de single ‘Savant’ uit 2018 meer dan 4,5 miljoen Spotify streams behaalde. ViVii’s sublieme droompop nam hen mee op tournee over de hele wereld, van hun productiebasis in Uppsala, een uur ten noorden van Stockholm, tot aan het Californië van The Beach Boys. In Nederland speelde de band onder andere op Eurosonic 2019 en werd opgepikt door diverse Nederlandse media.

Facebook https://www.facebook.com/vivii.music/
Twitter https://twitter.com/Vivii_official
Instagram https://www.instagram.com/vivii.official
Soundcloud https://soundcloud.com/viviiofficial

About Jessica de Wal