Jacco Wynia geeft schaduwzijden een plek op tweede album ‘Discomfort’

Jacco Wynia geeft schaduwzijden een plek op tweede album ‘Discomfort’

De Nederlandse componist/pianist Jacco Wynia laat door middel van zijn muziek een nieuwe zon opkomen: zijn composities belichamen een rust, en laten tegelijk de rijkheid aan kleuren zien die aan de horizon verschijnen. Uiteraard is een zonsopgang niets als het niet eerst donker is, en een spanningsveld bestaat tussen duister en licht. Precies dat is wat zijn nieuwe album ‘Discomfort’ vertelt: in een muzikale reis krijgen schaduwzijden een plek, waardoor lichtpuntjes extra tot hun recht komen. ‘Discomfort’ komt op 15 maart 2019 uit en de release zal gevierd worden op 16 maart in TivoliVredenburg in Utrecht.

‘Discomfort’ is geproduceerd door Gijs van Klooster, de vaste producer van Joep Beving. Bij het schrijven van het album liet Jacco zich inspireren door zijn eigen leven, de mensen die dicht bij hem staan en de weg die hij heeft bewandeld om te komen waar hij nu is. “Ontwijken van problemen is een probleem op zichzelf”, legt hij uit. Daar verwijst de albumtitel ‘Discomfort’ ook naar; in de muziek reis je door verschillende fasen van ongemak heen, om het vervolgens achter je te kunnen laten zodat er ruimte is voor wat écht belangrijk is.

Het verhaal van dit album is er één dat zichzelf geopenbaard heeft. Jacco: “Het begon allemaal met vrienden die in moeilijke periodes zaten. Burn-out, depressie, een opeenstapeling van problemen. Ik wilde graag medeleven tonen en schreef muziek om ze een hart onder de riem te steken.” Terwijl Jacco bezig was met het schrijfproces, kwam hij tot het inzicht dat hij zelf ook flink overspannen was. En dat had een reden: “Ik wil altijd graag het positieve benadrukken, en doorknokken. Intussen weet ik dat dat een keerzijde heeft. Je hebt het nodig om ook de donkere kanten een plek te geven, te doorleven, en rustig te verwerken. Het is onmenselijk om altijd door te willen gaan.

De onverwachte zelfdoding van een goede vriendin maakte voor Jacco het besef heel tastbaar: problemen onder ogen zien en een plek geven is de enige manier om er echt vanaf te raken. “Dit besef helpt mij om door te pakken, de confrontatie aan te gaan, en in het proces mijzelf te veranderen.” Dit heeft ook centraal gestaan bij het maken van het album: discomfort en comfort komen samen en krijgen ieder hun eigen plek, wat uiteindelijk rust en hoop geeft.

Hou voor meer informatie en aankondigingen de website https://www.jaccowynia.com in de gaten.

About Jessica de Wal