‘The Early Years’ van Wolf Vanwymeersch vandaag uit

‘The Early Years’ van Wolf Vanwymeersch vandaag uit

Wolf Vanwymeersch presenteert dit voorjaar zijn eerste soloalbum ‘The Early Years’. De Belgische singer-songwriter en gitarist zette zijn eerste muzikale stappen bij Waldorf en leerde lopen bij The Van Jets, en na zijn reis met Elefant gaat hij nu op solo expeditie.

‘The Early Years’ is een album dat reflecteert en nostalgisch stilstaat bij het leven van Wolf Vanwymeersch tot nu toe. Nummers die terugblikken op zijn jeugdjaren worden gecombineerd met liedjes die hij daadwerkelijk tijdens zijn jonge jaren schreef.

De single ‘Friendly Is Better’, ook terug te vinden op de EP ‘Songs Of Light And Shade’ uit november 2021, is een dromerige popsong met een “happy sad vibe”. Het nummer zweert bij de glimlach als het ultieme communicatie-middel. Wolf: “Ik was in de tuin met mijn dochtertje aan het spelen en schreef het liedje al zingend. Eenmaal binnen in mijn studio heb ik de tekst in één ruk geschreven.” ‘The Hog’ is een idyllische terugblik op de jeugd van Wolf met fictieve karakters. Het nummer geeft het gevoel weer van hoe de tijd eindeloos lijkt als je een kind bent. Focustrack ‘On a Sunday Afternoon’ is een reflectie over een zondagnamiddag en een minder idyllische versie van Wolf’s ‘thuis’.

Focustrack ‘On A Sunday Afternoon’ is een poppy track met een speciale stereo mix. Het is een herwerkt oud nummer (geschreven ergens in 1994). Wolf trachtte de doordeweeksheid (en soms wrangheid) van een zondag te ontvluchtten in klank en tekst. De clip van nieuwe single ‘On A Sunday Afternoon’ is een sfeervolle collage geworden van wat mensen zoal doen op een zondagnamiddag, met beelden die toegestuurd werden na een oproep op social media.

Vanwymeersch heeft ‘The Early Years’ afgerond een maand na het overlijden van zijn vader en dat heeft de plaat gekleurd. Hij vertelt: “Vooral ‘I’m Wide Awake’ is een soort afscheid voor mijn vader geworden, je hoort meeuwen omdat mijn vader aan de zee woonde en kraaien als symbool des doods. Daarbij zit er ook een stukje in van het liedje ‘Besser’ van mijn eerste band Waldorf, wat ook een nummer was over mijn vader.”

Hoewel zijn roots in de elektrische gitaarmuziek (Waldorf, The Van Jets, Raketkanon en Ian Clement) liggen, deelt Wolf Vanwymeersch op ‘The Early Years’ zijn versie van singer-songwriter muziek. Tijdens de opnames van het album liet hij de elektrische gitaar zoveel mogelijk links liggen, leerde gitaar te spelen zonder plectrum, om zo voor een combinatie van akoestische gitaren en elektronische sounds te kunnen gaan.

Wolf, opgegroeid met The Beatles, metal en Cohen, denkt liever niet in hokjes, maar in sferen. Zijn melodieën zijn pakkend en de songstructuren verraden een ongebruikelijk muzikaal brein. Hij is een muzikant die ervan houdt om verschillende geluiden te laten botsen, zoals singer-songwritermuziek en elektronische muziek. Live wordt Vanwymeersch vergezeld door twee ervaren muzikanten: Stijn Vanmarsenille (Future Old People Are Wizards, Elefant) en Roeland Vandemoortele (Too Tangled, Rick de Leeuw).

‘The Early Years’ komt uit op 6 mei 2022. Op 21 mei staat Wolf Vanwymeersch op het Ik Zie U Graag Festival in Breda.

https://wolfvanwymeersch.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/vanwymeerschwolf/

About Jessica de Wal