UG x Lula Ross brengt ‘Access Denied’ uit. Een EP over verstoten vaderschap.

UG x Lula Ross brengt ‘Access Denied’ uit. Een EP over verstoten vaderschap.

UG x Lula Ross is een muzikaal project van Jordi Filali en Kim Erkens. Jordi is tweeënhalf jaar geleden voor het eerst vader geworden. Hij heeft zijn kind slechts één keer mogen zien, vlak na de geboorte. In zes nummers verkent ‘Access Denied’ de gevoelens en stemmingen van een vader die zijn kind niet mag zien. Inmiddels heeft Jordi, na een rechtszaak, een omgangsregeling met zijn zoon Fos. Na tweeënhalf jaar leren ze elkaar nu eindelijk kennen.

De zes nummers op ‘Access Denied’ schreven Jordi en Kim de afgelopen tweeënhalf jaar tijdens Jordi’s strijd om zijn zoon te kunnen zien. Kim neemt met haar vocalen en teksten de luisteraar mee in het verwerkingsproces van Jordi.

‘Access Denied’ staat voor een sferische mix van muziekstijlen en gemoedstoestanden. Jordi vertelt over de EP: “De tracks zijn allemaal heel emotioneel geladen. Ik merkte dat ik regelmatig ineens zat te janken terwijl ik met de tracks bezig was. Ik hou heel erg van trip hop, down tempo en quirky hiphop beats. Die sloten ook goed aan tijdens mijn gemoedstoestand de afgelopen jaren.”

De focustrack van ‘Access Denied’ is ‘Broken’. Jordi werd in de periode dat hij Fos niet mocht zien van zijn ex, dagelijks geconfronteerd met de pijn die het gemis met zich meebracht. Jordi vertelt: “Kinderen zijn overal om je heen, dus de pijnlijke gevoelens werden heel vaak getriggerd. Ook als je met andere dingen bezig bent, bijvoorbeeld op je werk of bij vrienden. Voor een ander is het misschien niet zichtbaar, maar van binnen was het allesoverheersend.”

‘Access Denied’ is gelinkt aan Sidelines, een project dat aandacht vraagt voor het onderbelichte thema verstoten vaderschap. Naar schatting hebben 80.000 vaders en hun familieleden hier mee te maken. Sidelines lanceert op Vaderdag, 19 juni 2022, een website met tien portretten door fotograaf Juan Carlos Villarroel. Bij de portretten is een nummer te horen dat de muzikale vaders hebben gemaakt.

De zijlijnvaders hebben allemaal te maken, of te maken gehad, met verstoten vaderschap. Deze situatie ontstaat onder andere wanneer bij een vechtscheiding de hoofdopvoeder (in deze gevallen de moeder) het kind weghoudt bij de ex-partner, met alle gevolgen van dien. Een deel van de zijlijnvaders heeft na rechtszaken, die gemiddeld een paar jaar hebben geduurd, omgang af weten te dwingen.

De EP ‘Access Denied’ komt op 10 juni 2022 uit.

About Jessica de Wal