Arliston luidt nieuw tijdperk in met de release van de single ‘Monks of Lindisfarne’

Arliston luidt nieuw tijdperk in met de release van de single ‘Monks of Lindisfarne’

De release van de gloednieuwe single ‘Monks of Lindisfarne’ luidt een nieuw tijdperk in voor het Londense indiepop duo Arliston. Het is de eerste track van hun aanstaande album ‘Disappointment Machine’. Met ‘Monks of Lindisfarne’ wil de band tot nadenken stemmen. De luisteraar zal misschien hun eigen fouten in de liefde overdenken of wordt geraakt door de intuïtieve en emotionele klanken van het nummer.

Naast het warme, analoge geluid van ‘Monks of Lindisfarne’ komt ook de indrukwekkende songwriting van Arliston naar voren. Het nummer gaat over liefdesverdriet en de bittere smaak van afwijzing, maar verliest nooit de kalme toon. De hoofdpersoon van het lied laat op een poëtische manier de pijn van onbeantwoorde liefde los en laat daarbij weten dat het oké is om verder te gaan als twee personen zich niet hetzelfde over de relatie voelen.

Terugkijkend op de emotionele totstandkoming van deze single, legt Arliston zanger/ instrumentalist Jack Ratcliffe de oorsprong van de titel uit: “Monks of Lindisfarne is een verwijzing naar de bekende Britse sitcom Peep Show. In het bijzonder naar de quote uit de aflevering waarin karakter Jeremy beweert dat hij het ‘eerlijke’ doet door zijn vriend Mark te vertellen dat hij verliefd is op zijn vriendin. Mark antwoordt: ‘Nee! Een eerlijk man zou monnik zijn geworden, of zijn ballen eraf gehakt hebben, of naar Marokko zijn gegaan.’ Dit was één van de (vele) vage verwijzingen die ik maakte in een paniekerig en lang bericht aan iemand, waarin ik probeerde zoiets te zeggen als ‘maak je geen zorgen als je niet hetzelfde voelt, als dat niet het geval is, word ik gewoon een van de monniken van Lindisfarne.'”

Hoeveel zelfbeheersing we ook toepassen, vaak hebben we weinig controle over de liefde. Terwijl het bijna vier minuten durende nummer zich ontvouwt, veranderen de rustige folk klanken geleidelijk in een filmisch synth-landschap. Hier worden de zelfbevestigende woorden herhaald: “tell me I don’t need, that I’m better off.”

Over de uitgebreide combinatie van folk en synth zegt Arliston instrumentalist/ producer George Hasbury: “We hebben veel moeite gehad met de arrangementen van dit nummer. Oorspronkelijk was het volledig gebaseerd op synthesizers, maar het nummer veranderde enorm toen we de gitaren toevoegden. Uiteindelijk begonnen we zelfs het hele album met alleen gitaar. Ik hou ervan hoe dit nummer begint als een folky gitaar melodie en zich vervolgens ontwikkelt tot een jaren tachtig synthkoor. De strijkers voegen ook een extra laagje klasse toe aan de productie.”

‘Monks of Lindisfarne’ komt uit op 6 juni 2024 en is te beluisteren via de streamingplatforms: https://slinky.to/MonksOfLindisfarne

Arliston online: https://www.arliston.com/

 

 

About Jessica de Wal